Karácsony Gergely: 5783 – Ma ünnepli az új év beköszöntét a világ zsidósága

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Budapest főpolgármestere facebook oldalán tette közzé köszöntőjét.

“5783

Ma ünnepli az új év beköszöntét a világ zsidósága, így zsidó honfitársaink, testvéreink itt Budapesten is.

Rós Hásáná a csendes elmélkedésről, az elmúlt évre történő visszatekintésről és a várakozásról szól. Ami azt illeti, a mögöttünk álló évek a tíz csapást idéző megpróbáltatások elé állítottak mindannyiunkat. A pusztító járványt, a gyilkos háborút és a szegénységet növelő válságot azok az összetartó közösségek tudják kevesebb fájdalommal átvészelni, akik szeretettel, szolidaritással fordulnak egymás felé és nem hagyják hátra azt, akit magukkal is vihetnének. Erre tanít bennünket a történelem. És ezt várja tőlünk, gyermekeitől az Isten is, bármely vallás követői is vagyunk.

Budapest zsidó közössége példát mutat szolidaritásból, Budapest miattuk is szolidáris város. És bár a jövő megannyi bizonytalanságot tartogat, mégis kijelenthető, hogy az önzetlenségre, a bajbajutottak megsegítésére az előttünk álló időszakban egyre nagyobb szükség lesz.

A zsidóságnak az évezredek alatt megannyi csapást, szenvedést kellett eltűrnie, de erős közösségüket legyőzni nem lehetett.

És minden kín és keserv után is megmaradt a hitük egy szebb holnapban, egy jobb és édesebb új évben. Tisztelem és osztom ezt a hitet: ma mindannyiunknak szüksége van rá.

Köszöntöm Budapest zsidó közösségét ezen az ünnepi napon. Legyetek beírva az élet könyvébe!

Sáná tová umetuká!

[popup][/popup]