Az Amerikából kitiltott “orosz Sinatra” énekel a Dohány utcai zsinagógában

Írta: Lázár György - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika

Január 18-án, a gettófelszabadulási emlékünnepségen a Dohány utcai zsinagógában lép fel a 77 éves Joszif Kobzon, a hazájában ma is népszerű táncdalénekes, akit az idősebb nemzedék jól ismer Magyarországon is.  Karrierje az 1960-as évek Szovjetuniójában indult, tagja volt a kommunista pártnak, a szovjet rezsim dédelgetett sztárja, Brezsnyev pártfőtitkár egyik kedvence volt. 

A Vörös Hadsereg Alexandrov Kórusának meghívása és az orosz nagykövet szónoki felkérése az emlékünnepségre – a paksi erőmű beruházását végző Roszatom és a kormánykinevezett vezette Mazsök szponzorációja mellett – Schwezoff Dávidhoz, a Budapesti Zsidó Hitközség e héten leváltott ügyvezetőjéhez fűződik.  

KobzonPutin

Kobzon Putyin feltétlen híve, az orosz parlament, a Duma egyik képviselője.

Kobzont 1983-ban ugyan rövid időre eltávolították a Kommunista Pártból: bűne az volt, hogy zsidó dalokat adott elő egy koncerten, ahol magas rangú arab vendégek is jelen voltak. Azok panaszolták be. Kobzon beszél jiddisül, sőt, héber dalokat is előad, egyik koncertjén a Hava Nagilát – sokak meglepetésére – az orosz hadsereg énekkarával adta elő.

A Kommunista Párt később megbocsájtott neki, és sikeres karrierje zavartalanul folytatódott, koncertek ezreit adta, bejárta a világot.  Olyan sztárokkal lépett fel mint Liza Minnelli és Julio Iglesias.

Mielőtt bárki azt hinné, hogy a Szovjetunió bukása után karrierje zsákutcába jutott volna, jelezzük: erről szó sincs. Mostanában népszerűbb mint valaha.  Nemcsak énekes, a Vörös Hadsereg Alexandrov Katonakórusának tagja, de politikus is, Putyin elnök feltétlen híve, az orosz parlament, a Duma egyik képviselője. Putyin személyesen tüntette ki, és – nem kis meglepetésemre – a Gyurcsány-kormány is magas állami kitüntetésben részesítette 2007-ben. Kobzon mesés gazdagságra is szert tett, sokszoros dollármilliomos, és barátai között található az orosz oligarchia krémje.

Gyakran koncertezett az Egyesült Államokban is, ahova három évvel ezelőtt újra meghívták.  Indulása előtt azonban egy telefonhívást kapott az amerikai nagykövetségtől, közölték vele, hogy bevonták vízumát.

Ki van tiltva az Egyesült Államokból!

Először azt hitte, hogy adminisztratív tévedésről van szó, de nem: korrupció gyanúja miatt nem kaphat beutazási engedélyt. Hatalmas volt a felháborodás.  Nem csupán Oroszországban, de az Egyesült Államokban is, ahol ötezer aláírással küldtek levelet az amerikai oroszok Hillary Clinton akkori külügyminiszternek, hogy változtassa meg a döntést. Sikertelenül.

Habár az amerikai külügyminisztérium nem magyarázhatta meg, hogy pontosan miért is tiltották ki Kobzont, de a sajtó megszellőztette, hogy maffia kapcsolatokat ápol, az Egyesült Államokban is kontaktusai vannak az ún “orosz maffiával”.

Sokan az „orosz Sinatra”-nak hívják, mivel az egykori amerikai énekes, Frank Sinatra is egész életében tagadta, hogy kapcsolatai lettek volna az amerikai alvilággal.

Kobzon lelkesen támogatja Putyin politikáját, mint például a Krím-félsziget visszacsatolását Oroszországhoz, és tavaly októberben az ukrán felkelők által ellenőrzött Donyeck városában adott nagy sikerű koncertet. A kijevi kormány tiltakozott, mivel Kobzon engedély nélkül lépett be Ukrajna területére. Kobzon visszavágott; neki nincs szüksége a kijeviek beleegyezésére, ő hazajött – ugyanis éppenséggel Donyeck közelében született, és a város díszpolgára.

Két hete, egy moszkvai szilveszteri gálaműsorban, kigúnyolta az amerikaiakat. Az egyik jelenetben egy határsorompó mellett, két orosz énekes (Valeria és Oleg Gazmanov) társaságában dalolt a kitiltások ellen, valamint az Oroszország elleni szankciók sikertelenségéről.

Kobzont donyecki szereplése után kitiltották Ukrajnából, Lettországban sem látják szívesen, és persze továbbra sem kívánatos az Egyesült Államokban.

Kobzon 1967-es budapesti fellépésén magyarul énekelt:

Kapcsolódó cikk: Putyint nem hívták meg Auschwitzba, az oroszokat meghívták a zsinagógába

[popup][/popup]