Jobboldali izraeli lap a zsidó szélsőségesek ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Az izraeli kormánynak fel kell lépnie a zsidó szélsőséges erőszak ellen.” Ezzel a címmel közölt szerkesztőségi cikket a – baloldali, palesztinpárti elfogultsággal nem vádolható – Jerusalem Post.

Yehuda Fox vezérőrnagy (a képen jobbra) – meglátogatja a támadást elszenvedett Khirbet al-Mufaqarah falut (Fotó: Izraeli Védelmi Erők)

Múlt héten, Szimchát Tóra ünnepén, izraeli zsidók egy csoportja Hebron déli részén megrohanta Kirbat al-Mufkara palesztin falut.

A támadás során, amely a leírás szerint inkább pogromra hasonlított, több tucat telepes fiatal – sokan félmeztelenül, arcukat pólóikkal eltakarva – kövekkel dobálták meg a falusiakat, házaikat és autóikat, facsemetéket téptek ki és birkákat szúrtak le.

Miért? Nem volt oka. Azért tették, mert ezek az erőszakos, bűnöző fiatalok gyakran ezt teszik a dél-hebroni hegyek területén, ahol anarchia, törvénytelenség és erőszak uralkodik.

Körülbelül egy tucat palesztin megsérült, köztük néhány kisgyermek, akik kórházi kezelést igénylő sérüléseket szenvedtek.

A rendőrség hat izraelit tartóztatott le. Az egyik gyanúsítottat korlátozásokkal szabadon engedték, a többiek a hétvégén őrizetben maradtak. Három gyanúsítottat a tervek szerint ezen a héten engednek szabadon.

A helyszínen készült felkavaró képek egyikén az Izraeli Védelmi Erők katonája látható, aki a maszkos zsidó támadók csoportjának gyűrűjében áll, amikor azok épp köveket dobálnak a falu lakói felé. A katona azonban nem tesz semmit.

A B’Celem baloldali csoport szerint a támadók „behatoltak palesztin otthonokba, ablakokat törtek be, és súlyos károkat okoztak tulajdonaikban, köztük számos járműben”.

Amikor a határrendőrség és az IDF katonái végül úgy döntöttek, hogy közbelépnek, a felvételek és a szemtanúk beszámolói alapján az akcióik leginkább a megtámadott palesztinok ellen irányultak, és nem a támadó zsidó telepes fiatalok ellen.

A világ gyorsan elítélte az incidenst, az izraeli politikusok kevésbé.

„Az amerikai kormány határozottan elítéli a telepesek erőszakos cselekményeit, amelyeket szeptember 28-án a ciszjordániai Hebron melletti falvakban élő palesztinok ellen követtek el.” – közölte pénteken az Amerikai Nagykövetség szóvivője.

Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti békefolyamatért felelős különleges koordinátora a Tanács előtt tartott tájékoztatójában szintén elítélte a telepesek által elkövetett erőszakot. „Mélységesen aggaszt a telepesek által elkövetett folyamatos erőszak” – mondta Wennesland, kifejtve, hogy Izraelnek „kötelessége a palesztin lakosság biztonságát és védelmét biztosítani, és kivizsgálni az ilyen támadásokat”. Hozzátette, hogy beszámolók szerint „fegyveres telepesek támadásokat hajtanak végre palesztinok ellen az izraeli biztonsági erők jelenlétében”.

A vezető izraeli politikusok közül egyedül Jair Lapid külügyminiszter ítélte el a támadást. „Ez az erőszakos incidens borzalmas terrorcselekmény” – fogalmazott Lapid egy tweetben. „Ez nem az izraeli út és nem a zsidó út. Ez egy erőszakos és veszélyes szélsőséges csoport, és a mi felelősségünk, hogy bíróság elé állítsuk őket.”

Lapidnak igaza van. A támadókat bíróság elé kell állítani. Abban is igaza van, hogy egy marginális csoportról van szó. Amivel azonban elmulaszt szembenézni, az az izraeli kormány következetes szemhunyása az ilyen incidensek felett. Már régóta sújtják erőszakos összecsapások a dél-hebroni hegyeket. Ezek közül sok olyan illegális előőrsből indul ki, amelyeket olyan emberek építettek az évek során, akik azt feltételezik, hogy ha az illegális házépítéseknek nem volt következménye, akkor valószínűleg a palesztinok megtámadásának sem lesz.

Ennek véget kell vetni. Ehhez azonban a kormánynak komoly lépéseket kell tennie, és nem szabad többé félnie a radikális zsidó szélsőségesekkel való konfrontációtól. A kormány minisztereinek meg kell érteniük, hogy ennek semmi köze a jobb- vagy baloldalhoz, hanem ahhoz, hogy milyen típusú társadalom éljen Izraelben, és milyen értékeken alapuljon.

Fel kell ismernünk, hogy kik ezek a zsidó támadók. Ők nem véletlenszerű huligánok, sokkal inkább terroristák, akik hajlandóak erőszakosan megtámadni gyerekeket valamilyen ideológia nevében illetve az otthon és az iskoláikban kapott rasszista nevelés eredményeként. Arra törekednek, hogy terrorizálják a lakosokat, anélkül, hogy félniük kéne a következményektől.

A hadseregnek keményen fel kell lépnie ezekkel a támadókkal szemben. Jehuda Fox, az OC Központi Parancsnokság vezérőrnagyának látogatása pénteken Kirbat al-Mufkaraban fontos volt, de további intézkedésekre van szükség. Megszoktuk, hogy az IDF megvédi a zsidókat Ciszjordániában. Sajnos úgy tűnik, hogy ebben a faluban a katonáknak a palesztinokat kell megvédeniük. Nem nézhetik tétlenül, hogy ez így folytatódjon.

Jerusalem Post – Németh Zoltán

Címkék:erőszak, telepesek

[popup][/popup]