Jeruzsálemben zsidó templom állt? Szó sem lehet róla!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt merte mondani, hogy a jeruzsálemi Templomhegyen valaha zsidó templom állt. A palesztinok tiltakoznak: Unesco határozat van róla, hogy nem volt!

Palesztin hivatalos helyen bocsánatkérést követelnek az ENSZ új főtitkárától, a portugál Antonio Guterrestől, mivel a politikus azt mondta: „teljesen világos, hogy a Templom, amit a rómaiak leromboltak Jeruzsálemben, egy zsidó templom volt”.

Válaszul Adnan al-Husszeini, a Palesztin hatóság Jeruzsálem-ügyi minisztere a kínai Xinhua hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Guterres “nem vett tudomást az UNESCO határozatáról, amely az Al Aksza mecsetet tisztán iszlám örökségnek tekinti”. Al-Husszeini kijelentette továbbá, hogy Guterres „megszegett minden jogi, diplomáciai és humanitárius szokást, és túllépte főtitkári hatáskörét… amiért

bocsánatkéréssel tartozik a palesztin népnek.”

  1. október 14-én az Unesco Világörökség Bizottsága olyan határozatot hozott, amely szokás szerint elítéli Izraelt és a jeruzsálemi Templomhegyet és annak egyes részeit csak arab nevükön említi, mintha a zsidó történelemhez semmi köze nem lenne.

A kínai hírügynökségnek ugyancsak nyilatkozott Mahmud Abbasz egyik tanácsadója, Ahmad Majdalani, aki szerint Guterres megjegyzése „aláássa az ENSZ szavahihetőségét, amellyel ez a testület a megszállt népeknek tartozik”, továbbá Guterresnek „tisztáznia kéne megjegyzését, mivel ezzel Izraelnek zöld utat ad Jeruzsálem-ellenes lépéseihez.” „Az ENSZ főtitkárának hiányzik a tudása és a kultúrája saját területén” – jelentette ki Majdalani.

Fayez Abu Eitah, a Fatah Forradalmi Tanácsának főtitkára szerint Guterres kijelentése morálisan és politikailag is elfogadhatatlan. Szerinte ez „egyenes támadás a palesztin nép Jeruzsálemhez fűződő jogai ellen, elfogult a megszállók irányában és olyan, mintha jóváhagyná

Izrael illegális jelenlétét Jeruzsálemben.”

Guterres azt mondta az Izraeli Rádiónak, hogy nem kíván újabb békefolyamatot kezdeményezni Izrael és a palesztinok között, de hisz a kétállami megoldásban és szívesen közreműködik egy új békefolyamatban, ha felkérik.

A JTA és a Jerusalem Post cikkei nyomán: jég

[popup][/popup]