Jeruzsálem: Orvosok tüntettek a jogi átalakítás ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A vasárnapi jeruzsálemi nagygyűlésre érkező orvosok szerint az “ésszerűségi” törvény visszafordíthatatlan károkat fog okozni az egészségügyi rendszernek, a betegeknek és az orvosi szakmának egyaránt.

Az Izraeli Orvosi Kamara által szervezett nagygyűlésre izraeli orvosok ezrei érkeztek vasárnap késő délelőtt Jeruzsálembe az ország minden részéből, hogy tiltakozzanak a Knesszet hétfőre tervezett szavazása ellen. Az elfogadandó törvény erősen korlátozná a bíróságok jogkörét a politikai életbe való beleszólásra. Az orvosok, valamint az egészségügyi szakmai közösség néhány más tagja a főváros bejáratától a Nemzetközi Kongresszusi Központban tartott gyűlésig vonultak.

„Doktor” feliratú piros mellényt viselve, izraeli és orvosi kamara zászlókat lengetve zsúfolódtak be az Izraeli Kongresszusi Központ nagy előadótermébe, hangosan kiabálva olyan jelszavakat, mint “Nincs egészségügy demokrácia nélkül!” és “Igazságosság, egyenlőség és kölcsönös felelősség!”.

Az orvosok egyértelműen kifejezték azt az óhajukat, hogy a kormány azonnal hagyjon fel az igazságügyi reform elsietett bevezetésével és ehelyett kezdjen tárgyalásokat a törvény ellenzőivel, az ellenzéki koalícióval és támogatóival, hogy széles körű konszenzusra jusson.

Egy jelenlévő nőgyógyász arról beszélt, hogy a bíróság „észszerűségi”jogosultsága nélkül a politikusok akármikor illegálisnak nyilváníthatják az abortuszt, ami súlyos beavatkozás az orvos és a páciens viszonyába.

Times of Israel

[popup][/popup]