Jelentés az amerikai antiszemitizmusról: tíz zsidóból négy rejtegeti identitását

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A Pittsburghi Tree of Life zsinagóga elleni, 11 zsidó áldozatot követelő merénylet harmadik évfordulója felé közeledve az American Jewish Committee (AJC) 2021 State of Antisemitism in America report címmel tett közzé jelentést. Az eddigi legtöbb zsidóra és az USA más állampolgáraira kiterjedő felmérés során az antiszemitizmusról szerzett tapasztalatokra és véleményekre kérdeztek rá.

A jelentés feltárja az amerikai antiszemitizmus méreteit, valamint a különbséget, ami a zsidóság és az általános közvélemény felfogása között áll fönn az antiszemitizmus megítélését illetően.

A jelentés főbb megállapításai:

  • Tíz  amerikai zsidóból egy volt antiszemita inzultus célpontja – személyes beszólás, online vagy a közösségi médiában elkövetett zaklatás vagy testi sértés formájában – az elmúlt 12 hónap során. Földrajzilag 23%-uk Nyugaton, 29% Délen, 12% a Közép-Nyugaton, és 14% Észak-Keleten él.
  • Tíz amerikai zsidóból négy változtatott viselkedésén az antiszemitizmustól való félelem hatására a múlt évben. 22%-uk tartózkodott attól, hogy olyan ruházatot viseljen, vagy jelképeket hordjon, amelyek alapján zsidóként lehetne azonosítani. Ugyanezen okból 17% nem járt el bizonyos helyekre.
  • Az amerikai zsidók 82%-ának véleménye szerint az antiszemitizmus növekvő tendenciát mutatott az elmúlt öt évben, ám ezzel az állítással a közvélemény mindössze 44%-a azonosul — még akkor is, ha az amerikaiak 41%-a volt – elmondása szerint – antiszemita incidens tanúja a múlt évben.
  • A legtöbb olyan amerikai zsidó, aki hallott zsidók elleni támadásokról az USÁ-ban és világszerte az Izrael és a Hamasz közötti 2021. májusi konfliktus idején, azt mondta, hogy azok hatására kevésbé érezte magát biztonságban – a közvéleménynek viszont többnyire tudomása sem volt ezekről a támadásokról.

Az amerikai válaszadók 64%-a mondta, hogy van zsidó ismerőse, 36% viszont nem ismer egyetlen zsidót sem.

A Pittsburgh- i zsinagóga áldozataira emlékező jelképes sírok

A zsidók és a népesség általában úgy véli, hogy „a Holokausztot eltúlozzák” kijelentés antiszemita, és a két csoport abban is egyetért, hogy az „Izraelnek nincs joga a létezésre” ugyancsak az. Ám arra a kérdésre, hogy az állítás, miszerint „az amerikai zsidók lojálisak Izraelhez és nem lojálisak Amerikához” vajon antiszemita-e, az általános népességből kérdezettek 27%-a, a zsidóknak pedig 14%-a adott nemleges választ.

David Harris, az AJC vezérigazgatója az eredményt így kommentálta: „Az, hogy négy amerikai zsidó közül egyet ért antiszemita zaklatás a múlt évben, valamint tíz zsidóból négy rejtegette zsidóságát vagy visszafogta tevékenységét, riasztó Amerikára nézve. Itt az ideje, hogy az amerikai társadalom végre kimondja: ami sok, az sok.”

A mostani felmérés időintervalluma változott: korábban a kérdések az utolsó öt évre vonatkoztak, ezúttal viszont csak az utolsó egy évre.

Az egyik meglepő jelenség volt, hogy azoknak a zsidóknak az aránya, akik a szélsőbalt veszélyesnek tartják, tíz százalékkal nőtt. Amikor a szélsőjobbról kérdeztek, a zsidók 73%-a tartotta őket nagyon vagy mérsékelten veszélyesnek.

Az amerikai zsidók nagy része a szélsőjobbot és az iszlám nevében fellépőket véli antiszemita kihívásnak – a múlt évhez hasonlóan. Ám akkor csupán 61%-uk tartotta veszélyesnek a szélsőbalt, ami mostanra 71%-ra nőtt.

David Harris

Ez a változás, valamint a májusi antiszemita támadások és az, hogy az amerikai közvélemény egyre inkább tudatára ébred annak, hogy az anticionizmus egyenlő az antiszemitizmussal, elgondolkodtató.

Az AJC szerint vannak bizonyos bíztató jelek. Az amerikaiak 65%-a tudja, mit jelent az “antiszemitizmus” szó, ellentétben az előző évi 53%-kal; az USA közvéleményének 85%-a tisztában van azzal, hogy az „Izraelnek nincs joga a létezésre” anticionista kijelentés antiszemita; az arány egy éve 74% volt.

Avi Mayer, az AJC ügyvezető igazgatója a USA Today c. lapban megjelent véleménycikkében ezt írta: „Eljött az ideje, hogy a különböző hátterű és meggyőződésű amerikaiak felismerjék: az antiszemitizmus sokrétű és sokféleképpen nyilvánul meg és nincs olyan csoport vagy közösség, ami védett lenne ellene. Vezetőinknek el kell utasítaniuk az antiszemitizmust, különösen akkor, amikor az a saját politikai táborukban üti föl a fejét.” Hozzátette: „Csak abban az esetben van remény az antiszemitizmussal történő végleges leszámolásra, amennyiben határozott elutasításban részesül, bármilyen formájú és eredetű is legyen.”

ejpress.org – Bassa László

Címkék:Egyesült Államok

[popup][/popup]