Javaslat a Kneszet előtt: a terrorcselekmények elkövetőitől vonják meg az izraeli állampolgárságot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Első olvasatban szavaz a Kneszet: azokat, akik terrorcselekmények elkövetéséért a Palesztin Hatóságtól (PH) pénzügyi támogatásban részesültek, megfoszthatják izraeli állampolgárságuktól vagy állandó tartózkodási engedélyüktől.

Képünk illusztráció (Forrás: idf.il)

A törvényjavaslatot az izraeli parlament szinte egyhangúan, 89:8 arányban szavazta meg első olvasatban hétfőn, ami ritkaságnak számít. Az előzetes olvasatot ellenzéki támogatással hagyták jóvá január közepén. A beterjesztők a Vallásos Cionizmus és a Likud pártok képviselői voltak. Parlamenti bizottságok is megtárgyalják a közeljövőben.

A határozat néhány nappal a jeruzsálemi zsinagóga elleni gyilkos merényletet követően született.

A törvény terrorizmusért elítélt és bebörtönzött izraeli állampolgárokra és állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre egyaránt vonatkozik. A PH rendszeresen részesít illetményben elítélt terroristákat, de a törvény azokra is vonatkozik, akik más szervezetektől a Palesztin Hatóságon keresztül részesülnek fizetségben terrorista „érdemeikért”.

A törvény indoklásában ez áll: „elképzelhetetlen, hogy azok, akik a terrorcselekmény elkövetésével nemcsak elárulták Izrael Államot és társadalmát, de mindezért a PH részéről még jutalomban is részesültek, izraeli állampolgárok vagy állandó lakosok maradjanak.” Az ilyen személyek „lemondtak a fenti státuszokról.”

A fenti jogaiktól megfosztott személyeket büntetésük lejártával visszatoloncolják a Palesztin Hatóság vagy Gáza területére. Ugyanis bárki, akit a PH fizet, jogosult az ottani állampolgári vagy rezidens státuszra.

A javaslatot fölterjesztő Ofir Katz, Likud képviselő szerint „változott az egyenlet… véget ért a szórakozás azzal, hogy aki fizetést kap a PH-tól, utána visszajön és cukorkát kap tőlünk”.

Katz a javaslat ellen szavazó, többnyire arab képviselőket „a terror támogatóinak” nevezte.”

Sharren Haskel képviselő szerint „az elrettentés – az azonnali büntetéssel együtt – a legfontosabb eszköz a további támadások és vérontás megakadályozására.”

 Ofir Katz, a javaslat beterjesztője a Knesszet szószékén, 2021. szeptember 2-án. Fotó: (Noam Moshkowitz (main.knesset.gov.il)

Ofer Kasif, a Hadash-Ta’al parlamenti arab párt egyetlen zsidó képviselője kijelentette, hogy a törvény „gyökerestől rasszista”, és „még sohasem terjesztettek be javaslatot zsidó terroristák állampolgárságától történő megfosztására… Alapjaiban helytelen, antidemokratikus és gonosz módon igazságtalan… bosszúvágytól és gyűlölettől fűtött, még több erőszakot és vérontást szül.”

Az Adalah Legal Center for Arab Rights in Israel nevű szervezet nyilatkozatában az áll, hogy „az állampolgárság és állandó tartózkodási engedély megvonása sérti a nemzetközi jog által hirdetett alapvető jogokat.” Elutasítja a törvényt, mint ami két különálló jogi pályát hoz létre „faji identitás alapján”, amit kizárólag a palesztinok ellen alkalmaznak.

A palesztin vezetők mindig pártolták az efféle kifizetéseket, amit a szociális és jóléti támogatások részének tartanak. Izraeli tisztviselők ezt a „fizetség a gyilkosságért” (pay for slay) rendszerének tartják, ami növeli a terrort.

Múlt márciusban egy palesztin tisztviselő azt nyilatkozta a Times of Israel c. lapnak, hogy 2020-ban a PH 600 millió sékelt (181 millió dollárt) fizetett ki biztonsági bűncselekmények (pl. terrorizmus) miatt börtönbe zárt személyeknek és családjaiknak.

Izrael új kormánya, amelyet széles körben a valaha volt legjobboldalibbnak tartanak, ígéretet tett arra, hogy keményen fogja kezelni a palesztin terrorizmust, és elszigeteli a PH-t, amelyet számos törvényhozó a terrorra uszító testületnek tart.

Elítélt terroristák megfosztása állampolgárságuktól a múltban nem számított hallatlan lépésnek a nyugati országokban. Jogi és biztonsági szakértők, valamint emberi jogi aktivisták viszont megkérdőjelezik az ilyen lépések hatékonyságát nemzetbiztonsági szempontból.

 

Times of Israel – Bassa László

Címkék:"pay for slay", fizetség, palesztin terror

[popup][/popup]