Jason Greenblatt – Trump elnök magyar származású ortodox zsidó bizalmasa

Írta: Lázár György - Rovat: Külpolitika, Politika

Jason Greenblattról keveset írnak Budapesten, pedig Trump elnök közeli bizalmasa, nagyhatalmú tanácsadója a Fehér Házban. Magyar származású, ma is élnek Magyarországon rokonai. Mindenütt ott van, fontos külpolitikai tárgyalásokon vesz részt, de ritkán nyilatkozik. Kerüli a nyilvánosságot, pedig befolyását nem lehet eléggé túlbecsülni.

Jason Greenblatt és Donald Trump

Greenblatt viszonylag fiatal, alig múlt 50 éves, de már majd két évtizede együtt dolgozik a 72 éves Trumppal, elsősorban üzleti vállakozásait és ingatlanügyleteit igazgatta. Jobban és régebben ismeri az elnököt, mint a Fehér Ház munkatársainak többsége. Trump ugyanúgy megbízik benne mint saját családtagjaiban, közel áll az elnök vejéhez, Jared Kushnerhez.

Jason Dov Greenblatt 1967-ben magyar zsidó bevándorlók gyermekeként született New York-ban. Vallásos családban nőtt fel és ma hat gyermek édesapja. Felesége pszichológus és hármasikrei is vannak.

Jason Greenblatt családjával az elnöki beiktatáson

Édesapja 1929-ben született. Életrajza szerint Szatmárcsekére való és egykoron Grünblatt-nak hívták. Szatmárcsekén 1941-ben 68 zsidót írtak össze, akiket 1944-ben a mátészalkai gettóból Auschwitzba deportáltak. 1945-ben már nem élt zsidó a faluban.

A tizenéves Grünblattnak családjával sikerült még a Holokauszt előtt elhagynia Magyarországot, New Yorkba került, ahol később gyémántcsiszolóként dolgozott. Felesége is magyar származású volt, Lefkowitz (Lefkovits) Vera, ő 2003-ban hunyt el. A magyar zsidó család New Yorkban, Queens külvárosának Forest Hills nevű negyedében telepedett le, és két fiúk született. Jason a fiatalabb, ő Trump munkatársa, valamint négy évvel idősebb bátyja, Joseph, aki jelenleg börtönbüntetését tölti.

Greenblatt a Siratófalnál

A vallásos bevándorló család története érdekesen alakult. Miután a két fiú sikeresen letette az ügyvédi vizsgákat, ingatlanügyletekkel kezdtek el foglalkozni. Jason csatlakozott Trump ingatlanbirodalomához, a vállalat alkalmazottja lett.

Négy évvel idősebb bátyja, Joseph viszont édesapjával alapított családi ingatlanvállakozást. A Maywood Capital Corporation a New York melletti New Jersey, Paramus nevű városkájában működött.

Joseph ellen eljárás indult miután kiderült, hogy a vállalat több mint 8 millió dollárt elsikkasztott a magánbefektetők pénzéből, sőt, még saját édesanyja hagyatéka is belekeveredett a zavaros ügyletekbe. Ráadásul Josephnek már korábban is voltak kétes ügyei, még az ügyvédi gyakorlattól is eltiltották. 2012-ben beismerte bűnösségét, együttmüködött a hatóságokkal és 18 év (!) börtönbüntetést kapott. Jelenleg a New York állambeli Comstock városának börtönében ül.

Jason többször is hangsúlyozta hogy minden kapcsolatot megszakított sikkasztó bátyjával, több mint tíz éve nem beszél vele. Üzleti tevékenységét is részletesen átvilágították, nem találtak semmit, nem volt kapcsolata a családi ingatlan vállalkozással.

Miután Trumpot elnökké választották magával vitte bizalmasát a Fehér Házba. Greenblatt nem beszél magyarul és korábban nem volt kapcsolata magyar szervezetekkel. Érdemes viszont megjegyezni, hogy mióta a Fehér Házban dolgozik, találkozott Szemerkényi Réka volt nagykövettel, és Szijjártó Péter külügyminiszterrel. Megbeszéléseikről nyilatkozat nem jelent meg, de Greenblatt ott volt az új washingtoni magyar követség avatásán is.

Washington, 2017. március 22. Szijjártó Péter megbeszélését folytat Jason Greenblatttal (MTI Fotó: KKM)

Greenblatt fő területe a közel-keleti rendezés kérdése. Jared Kushnerrel, Trump vejével többször is járt a régióban, és ő foglalkozik az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatrenszerének felülvizsgálatával is.

Jason Greenblatt igazi „szürke eminenciás” aki maximálisan lojális Trumphoz és annak családjához. Vallásos, és egy korábbi interjúban elmondta hogy számára a szombattartás, a zsidó ünnepek megtartása nagyon fontos. Trump respektálta ezt, munkarendjét a zsidó ünnepekhez igazította.

Trump elnök és számos körülötte levő politikus imádja a nyilvánosságot, Jason Greenblatt a kivétel. Valószínüleg többet tud Magyarországról is mint amennyit elárul tárgyalópartnereinek, és tudja azt is, hogy Trump és belső körei hogyan vélekedik a mostani magyar politikai helyzetről.

Bizonyosnak tűnik, hogy Greenblatt ezekről soha nem fog nyilatkozni. Nem az a stílusa.

 

 

Címkék:Grünblatt, Jason Greenblatt, Szatmárcseke

[popup][/popup]