Jad Vasem elismerés, 68 év után

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

 

Hosszas mérlegelés után megkapta a Világ Igaza kitüntetést Szabó Károly, a “bőrkabátos ember”…

 

… akinek embermentő érdemeiről és méltatlan elfeledtetéséről még májusban írt a Szombat.

Szabó Károly a vészkorszak hónapjaiban Wallenberg közeli munkatársaival működött együtt. Cikkünkben is idézett visszaemlékezéseiben Konrád György is megemlékezik róla. Nevet nem említ ugyan, de valószínűsíthető, hogy az általa leírt életmentő akció egyik főszereplője Szabó Károly volt.  Az általa megmentettek  azért nevezték “bőrkabátos ember”-nek, mert valódi nevét nem ismerték.

Szabó Károly

Szabó, balszerencséjére, nem hagyta el Magyarországot 1945 után, így 1953-ban az anticionista per vádlottjának szemelték, ki, és a valószínű tragikus végkifejlettől csak Sztálin halála mentette meg. 1964-ben, elfeledetten halt meg Magyarországon.

Embermentő tetteiről nem beszélt, 1948 után ez nem volt téma Magyarországon. Így még fia, Szabó Tamás is másoktól tudta meg, mit is tett apja a Vészkorszak idején. Ekkor kezdte meg 16 évig tartó erőfeszítését, melyet végül 2012 novemberében koronázott siker: a Jad Vasem apját is a népek igazának nyilvánította.

A Németországban élő Szabó Tamás 2012. december 6-án, 11.15-kor mond emlékbeszédet apjáról a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermében, azon a történészi beszélgetésen, melynek témája „ a Wallenberg koncepciós per, és Wallenberg egykori segítőinek tragikus sorsfordulói”.

Lapunk üdvözli a Jad Vasem bizottságának döntését, melyben több mint valószínű, hogy a Szombat figyelemfelhívó cikkének is része volt.

[popup][/popup]