Izraelt “meg kellene szüntetni és át kéne adni a Hamasznak” – véli a fiatal amerikaiak többsége

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az összes megkérdezett többsége támogatja Izraelt, de a 18-24 éves korosztály eredményei azt mutatják, hogy többségük szerint az Izraeli hadsereg hadművelete “népirtó”, miközben a zsidók elleni népirtásra való felhívások jogosak.

Az Izrael és a Hamász konfliktusáról megkérdezett fiatal amerikaiak több mint fele úgy véli, hogy a zsidó államnak meg kellene szűnnie, és helyette egy palesztin entitásnak kellene a helyébe lépnie – derül ki egy e héten végzett online felmérésből.

A havonta végzett Harvard CAPS/Harris-felmérés szerint a 18-24 évesek kivételével minden korosztályban továbbra is támogatják Izraelt a Hamász elleni kampányában.

Összességében a felmérés szerint a megkérdezettek 81 százaléka támogatja Izraelt. A legfiatalabb korosztály körében azonban a támogatás egyenlő arányban oszlik meg Izrael és a Hamász között.

Úgy tűnt, hogy a korcsoportba tartozó szavazók több kérdésben is ellentmondásos vagy zavaros véleményt fogalmaztak meg. Például annak ellenére, hogy 51%-uk igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Izraelt „meg kell szüntetni és átadni a Hamásznak és a palesztinoknak”, a csoportba tartozó válaszadók 58%-a úgy vélte, hogy a Hamászt is el kell távolítani a Gázai övezet vezetéséből.

Ugyanakkor a teljes válaszadói kör többsége (60%) a kétállami megoldást javasolta a konfliktus megoldására.

A felmérés szerint a 18-24 éves korosztályban a válaszadók 66%-a úgy véli, hogy a Hamász október 7-i mészárlása népirtásnak minősül. Ugyanakkor 60% szerint a támadásokat palesztin sérelmek indokolták, ami azt jelzi, hogy szerintük az izraeliek elleni népirtás indokolt.

Összességében a megkérdezettek 73%-a szerint a támadás népirtás volt, és ugyancsak 73% szerint nem volt indokolt.

Emellett az összes válaszadó többsége terrorista támadásnak nevezte az október 7-i mészárlást – amikor a Hamász vezette terroristák a déli településeken tomboltak, 1200 embert, főként civileket öltek meg, és mintegy 240 embert raboltak el Gázába (84%), beleértve a 18-24 évesek 73%-át is.

ToI

Címkék:Gáza, háború, Hamasz, Izrael

[popup][/popup]