Izraeli vírusszakértő: az omicron variáns gyorsan terjed és a gyerekekre is veszélyes lehet

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Salman Zarka professzor, Izrael első számú koronavírus szakértője azt nyilatkozta az Ynet csatornának, hogy az új vírustörzs gyorsan terjed és fel kell készülni gyermekek kórházi kezelésére is. Szerinte a Ben Gurion repülőtér teljes lezárása nem szükséges, de fölszólította az izraelieket, hogy lehetőleg ne utazzanak külföldre.

Az omicron vírusvariáns megfékezésére legjobb módszer a vakcináció felgyorsítása, különösen a kisgyermekek körében.

Szombaton bejelentették, hogy az új kórokozót fölfedezték egy Malawiból hazatérő utazó tesztelésekor, és további 12 potenciálisan fertőzött személyt vizsgáltak meg. Az omicronnak számos mutációja van és gyorsan terjed.

Zarka elmondta, hogy az arab szektor iskoláiban már a héten megkezdik a gyermekek beoltását, a zsidó szektorban pedig a Hanuka után. „A helyzet komoly, remélem, hogy az izraeli lakosság átérzi a veszélyt… Döntéseket kell hoznunk, még akkor is, ha a helyzet nem teljesen világos. Várhatunk azzal, hogy nem engedünk be külföldieket. A következő két hétben sok minden eldőlhet, és akkor lehet, vissza kell állítanunk a korábbi óvintézkedéseket.”

Szerinte nem kell teljesen lezárni a Ben Gurion repülőteret, bár a kormány megtiltotta külföldiek belépését.

„Azt ajánlom, minden izraelinek, hogy csupán a legszükségesebb esetben utazzon el az országból. Európában rohamosan nő a megbetegedettek száma, és sok helyen vezettek be szigorításokat.

Az omicron törzs már itt van, fertőzőbb, mint a delta, és rohamosan terjed. „Úgy tűnik, több gyermeket kell kórházban kezelni, és ez változtat a helyzeten.”

A professzor hozzátette, az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy a védőoltás hatékonyan gátolja az új törzs által okozott komolyabb lefolyású megbetegedéseket. „Azt kérem, hogy mindenki oltassa be magát, és viseljen arcmaszkot. A helyzet bizonytalan” – jelentette ki Zarka.

Ynetnews – Bassa László

Címkék:Covid 19, Izrael, oltás, Omicron variáns

[popup][/popup]