Izraeli választások: Nincs győztes

Írta: jég - Rovat: Politika

Holtversenyben áll egymás mellett a két nagy rivális: a jobboldali Likud és a baloldali Cionista Unió.

c1new

A Channel 1 becslése (Képek: Ynetnews)

Az exit pollok gyakorlatilag ugyanazt az eredményt mutatják: döntetlenre áll a két nagy párt, így tehát még azt sem lehet tudni, melyik párt vezetőjének ad kormányalakítási megbízást Reuven Rivlin államelnök.

Bonyolult koalíciós tárgyalások várhatók: a jobboldal kemény magja (a Likud, a jobboldali nacionalista Jiszrael Beitenu és a telepeseket pártoló Bait Jehudi), valamint a baloldal kemény magja (a Cionista Unió, és a balliberális Merec) mellett a többi párt elvileg mindkét irányba elmozdulhat. Az ultraortodox közösségek előjogainak megnyirbálására felesküdött Jes Atid-dal azonban a vallásos pártok nem fognak koalícióra lépni, ezért előbbi pedig a baloldal, utóbbi kettő pedig a jobboldal valószínű szövetségese lesz. A szociális programmal kampányoló Kulánu lehet a mérleg nyelve, ez a párt nyitott mind a két irányba. A párt óvatos vezetője azonban elhárította Netanjahu elmúlt napokban tett koalíciós ajánlatát.

ch2new

A Channel 2 becslése (Képek: Ynetnews)

A koalíciós latolgatások azonban inkább a jobboldalnak adnak esélyt: a jobboldali mag a vallásos pártokkal és a Kulanu mandátumaival össze tudja hozni a 61 fős minimális többséget, míg a baloldalnak az Arab listát kéne bevonni a kormányba (vagy külső támogatóként megnyerni) – ez azonban azt jelentené, hogy a koalíció az arab pártok jóindulatán áll vagy bukik. Az arab pártok azonban a választás előtt nem voltak hajlandók még laza szövetségre sem az ultraliberális Merec párttal, mondván, hogy az cionista párt. A cionizmust – Izrael államalapító ideológiáját – elutasító pártnak viszont Izraelben nem sok esélye van kormányra kerülni – még csendestársként sem.

Ha minden kötél szakad, nagykoalíció is elképzelhető (volt már ilyen Izraelben) , erre azonban alighanem fogcsikorgatva lennének hajlandóak a politikusok. A találgatások a hivatalos eredményhirdetésig folytatódnak, mivel a kisebb pártok vezetői leszögezték, hogy ennek megtörténte előtt semmilyen tárgyalást nem kezdenek el.

tamar-e1426596004514-635x357

Egy menyasszony szavaz, útban az esküvőre (Fotók: Flash90)

 

 

Izr vál Herzog

Jichak Herzog és felesége a szavazóhelyiségbe érkezik

 

Izr vál Netanjahu

Netanjahu szavaz

 

 

Címkék:izraeli választások

[popup][/popup]