Izraeli választások előtt: Netanjáhu gyengül, de még vezet

Írta: Izraeli hírlevél">Izraeli hírlevél - Rovat: Politika

Ezerfős felmérés 

AL-wide-Netanyahu-Lieberman-crop
 • A Binjamin Netanjáhu és Avigdor Lieberman által aLikud, illetve a Jiszráél Béjténu között megkötött választási egyezség 12 nappal a választások előtt nem tűnik igazán gyümölcsöző ötletnek. A két párt a legutóbbi, 2009-ben megtartott általános választásokon összesen 42 mandátumot szerzett, és az egyezség megkötése után 45-47 mandátumban reménykedtek. Nos, a Dácháf megbízhatónak tartott felmérése 33 mandátumot jósol az egybeforrasztott kettősnek.
 • A nagy ellenfél és alternatíva, az Ávodá (Munkapárt) Seli Jechimovics vezetésével 18 mandátumot szerezne a Dácháf felmérése szerint, eggyel többet, mint két héttel ezelőtt.
Seli Jechimovics

Seli Jechimovics

• A politikai jobbszélen helyet foglaló Hábájit hájehudi (Zsidó otthon) párt, amelynek energikus vezetője,Naftali Bennett mögött 14 mandátum áll, amivel – ha a felmérés eredményei valósnak bizonyulnak – komoly tényező lehet a kormányalakításban. Koalíciós partnerként csakis a Likud-Béjténu oldalán képzelhető el.
Naftali Bennett

Naftali Bennett

• Meglepő a kevesebb, mint egy éve alapított Jés Atid (Van jövő) középpárt ereje, amely a felmérés szerint 11 mandátumot „ér”. Az alapító, Jáir Lapid programja és ideológiája gyakorlatilag azonos a néhai papa, Tomi Lapid egykori „Sinuj” pártjáéval. Követeléseik homlokterében áll az ellenszegülés a vallásos pártok követeléseivel szemben és az egyenlő teherviselés áll: az ultravallásosok is teljesítsenek katonai szolgálatot, a jesivákban tanuló felnőttek ne részesüljenek állami juttatásokban, a középosztályt ne terheljék súlyos adókkal, stb.
• Az Éli Jisáj – Árje Der’i – Ariel Atiasz triumvirátus által vezetett SASZ  keleti (afro-ázsiai eredetű zsidó) ultravallásos párt némileg gyengült: míg a 2009-es választásokon 11 mandátumot szerzett, és a két héttel ezelőtti felmérések is ugyanennyit jósoltak neki, most csak 10 ülése lenne a Kneszet padsoraiban. Népszerűek a szegénysorsú keleti származású zsidó tömegek szemében, miután programjuk a vallási követeléseken túl szociális elemeket is tartalmaznak.
A Sasz három vezetője

A Sasz három vezetője

• Náluk jóval szerényebb ereje van az ugyancsak ultravallásos, de askenázi (európai eredetű) Jáhádut HáTorá  (Tórahű zsidóság) pártnak, amely jelenleg 5 képviselőt küld a Kneszetbe, és a felmérések is ugyanennyit prognosztizálnak a következő Kneszetbe. Legismertebb képviselői Mose Gafni és Jákov Litzmann.
A két ultraortodox, konzervatív párt általában a jobboldallal tart, ám követeléseik (vallási intézményeik állami szponzorálása, a jesiva-tanulók felmentése a katonai szolgálat alól, a szombati pihenőnap és az étkezési törvények – kóserság – betartatása országszerte) nehezen vállalható a mindenkori kormánykoalíció által. A koalíció érdekei általában megkövetelik, hogy mindkettőt bevonják. Elektorális erejük révén – 15-16 mandátum komoly erőt képvisel a 120 tagú Kneszetben – még egy kevéssé valószínű, meglepetésszerű balközép koalícióban is részt vehetnek.
A teljes cikket itt olvashatja.
[popup][/popup]