Izraeli választások: minden bizonnyal marad a patthelyzet

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Hatvanról ötvenkilencre csökkent a jobboldali-vallásos tömb képviselőinek várható száma a százhúsz tagú Kneszetben, miután az úgynevezett reprezentatív választási urnák tényleges adatainak ismeretében pontosították a hétfői választáson készített exit poll adatokat.

 

Az exit pollok készítéséhez felhasznált reprezentatív választási urnákba dobott voksok kiértékelése után módosult a pártokra támogatottságának aránya, noha viszonylag csekélyek a különbségek az egyes pártoknak korábban számított parlamenti helyekhez képest.

Így a szavazatok 90 százalékának összeszámolása után a végeredmény lényegében nem változott: a jobboldali koalíció a legerősebb a Kneszetben, de minden valószínűség szerint nem tudja elérni a 61 mandátumos, minimális többséget, ami a kormányalakításhoz kell.

Az eredmények pillanatnyilag ezek:

Likud: 36
Kék fehér: 32
Egyesült (Arab) Lista: 15
Sasz: 10
Egyesült Tóra Zsidóság: 7
Jiszrael Bejtenu: 7
Munkapárt-Geser-Merec: 7
Jamina: 6

Koalíciós blokkok:

Jobboldali blokk: 59
Közép-bal blokk: 39
Arab pártok: 15
Jiszrael Bejtenu: 7

Rivlin elnök, akinek feladata, hogy kijelölje a koalíció alakítására legesélyesebb pártot illetve annak vezetőjét, nem nyilatkozik a hivatalos végeredmény közzétételéig.

A mérleg nyelve most is, mint a két előző fordulóban Avigdor Liberman Jiszrael Bejtenu pártja. A politikában keményen jobboldali, ugyanakkor radikálisan szekuláris, a vallási establishmenttel harcban álló Liberman sem a vallásos pártokkal koalícióban álló jobboldallal, sem az arab pártokkal (esetleges) koalícióban álló közép-bal pártszövetséggel nem kompatibilis. Az új választásokra is azért volt szükség, mert Liberman kilépett a jobboldali koalícióból, amelyben a vallásos pártok ellenállása miatt nem tudta keresztülvinni szekuláris programját.

A hétfői választások végleges eredményeit a következő napokban fogja bejelenteni a központi választási bizottság az összes szavazat megszámlálása után. A végleges arányok kismértékben még módosulhatnak a katonák, a külön választási helyiségekhez járuló karanténban lévők és a külföldi diplomaták szavazatai alapján is.

A végeredmény a Times of Israel előrejelzése szerint leghamarabb holnapra várható.

Szombat/MTI

 

Címkék:Avigdor Liberman, Benjamin Netanjáhu, Benny Gantz, izraeli választások, Jiszrael Bejtenu, Kék Fehér, Likud

[popup][/popup]