Izraeli választás: 87%-os feldolgozottságnál kétséges a jobboldal többsége

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A keddi parlamenti választások szavazatainak közel 87 százalékos feldolgozottságánál Netanjahu jobboldali blokkja (a radikális jobboldali Jaminával együtt) 59 mandátumra csúszott vissza. Ha a Raam iszlamista párt valóban bejut a Kneszetbe, kiszámíthatlan a koalíciókötés.   

Manszur Abbasz és Benjamin Netanjahu

A Manszur Abbasz vezette Raam “muszlim hagyományőrző” arab párt pillanatnyilag 5 mandátumra számíthat, átlépve a választási küszöböt, de amíg nem fejeződik be a szavazatszámlálás, ezt nem lehet végleges eredménynek tekinteni.

Ha valóban bejutottak a parlamentbe, akkor négy képviselőjükkel átrendezhetik a pártok erőviszonyait, és Naftali Bennet Jobbra (Jamina) nevű jobboldali nacionalista pártja mellett ők is “királycsinálóvá” lépnek elő, vagyis meghatározhatják, hogy a Netanjahut támogató, vagy őt ellenző pártok csoportja alakíthat-e kormányt.

Bennet a választási kampányban többször kijelentette, hogy nem kötelezi el magát sem a Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tábor, sem az ellene összefogó pártok, a “demokrata tömb” mellett, de aláírt egy olyan kötelezvényt is, hogy nem hajlandó olyan kormányba belépni, amelyet a Netanjahu kormányfői szerepét ellenző Van Jövő (Jes Atíd) nevű legnagyobb ellenzéki párt élén álló Jaír Lapid vezet.

A Raamot vezető Manszúr Abbász sem állt ki korábban egyik oldal mellett sem, hanem azt ígérte, hogy majd az eredmények ismeretében, a szavazótáborának kedvezőbb ajánlatot kínáló miniszterelnök-jelöltöt választja, de nem zárta ki a koalíciót Netanjahu Likudjával sem.

Netanjahu korábban azt jelezte, hogy az iszlamista párttal nem köt koalíciót, és ugyanezt szögezte le ma Yoav Kisch egészségügyi miniszter helyettes a Likudból.

A 12-es és a 13-as kereskedelmi televíziók hírmagyarázói úgy vélik, hogy a szoros eredmények alapján várhatóan ismét patthelyzet alakulhat ki, és valószínűnek tűnik egy újabb, ötödik választás.

[popup][/popup]