Izraeli utasokat parancsolt ki a Bolt-taxis

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izraeli ismerőseivel várta a megrendelt Bolt-taxit a VII. kerületi Madách Imre út 2-6. előtt még október 2-án délután 2 óra körül a 24.hu-t az esetről értesítő olvasó. A sofőr időben meg is érkezett, a három utas pedig beült az autóba. A taxis viszont ahelyett, hogy elindult volna, azt mondta az egymással héberül beszélő utasoknak:

Bolt taxi (Fotó: Varga Jennifer, 24.hu)

Szálljanak ki!

A két izraeli zavartan nézett egymásra, a társaság magyar tagja pedig először azt hitte, hogy rosszul hall. Aztán amikor eszmélt, megkérdezte a sofőrt, hogy gondolja ezt.

„Nem viszem magukat sehová” – vágta rá a Bolt-sofőr, és azt mondta, nem tartozik magyarázattal. Később azért hozzátette, hogy „mert nincs kedvem”. Néhány métert gurult az autóval, majd lehúzódott a járda mellé, és ismét megparancsolta az utasoknak, hogy szálljanak ki. Nem volt más választásuk, így tettek. Mivel az autó elhaladt a Madách Imre út 2-6. szám elől a Madách Imre út 8-ig, vagyis a szomszédos háztömbig, felszámoltak nekik 510 forint fuvardíjat.

Az izraeli utasok egy 86 éves apa és az 50 éves lánya voltak, egy nyugdíjas építész és egy lakberendező. Még véletlenül se kelthették azt a benyomást, hogy garázdák lennénk, akiket még elindulás előtt ki kell parancsolni a kocsiból – idézte fel a 24.hu olvasója, aki megírta a történteket a Boltnak. A cég az első körben azt válaszolta, hogy elhatárolódnak a történtektől, és elindították az ügy kivizsgálását. Később arról tájékoztatták, hogy kivizsgálták az esetet, és megtették a szükséges lépéseket, de az adatvédelmi törvény miatt nem áll módjukban további részleteket megosztani.

A bejelentő elképedt ettől a választól, mivel a sofőr adatait, a pontos helyszínt és időpontot éppen ő bocsájtotta a Bolt rendelkezésére a panasz benyújtásakor, és értelemszerűen nem további személyes adatokra volt kíváncsi.

“Érintettként az eljárás érdekelt, a korrekt kivizsgálás eredménye és legfőképpen annak következménye. Úgy érzem, hogy csak jól csengő szlogeneket közöltek velem, hangsúlyozták, mennyire elhatárolódnak a rasszizmustól, az antiszemita megnyilvánulásoktól, majd egyszerűen leráztak egy ködös mondattal, egy értelmezhetetlen titkosítással. Mintha valóban semmi közöm nem lenne az esethez, ami velem történt. Soha nem fogom megtudni, mit léptek, léptek-e egyáltalán valamit” – mondta a lapnak.

A Bolt 45 ország több mint 500 városában van jelen. A lap érdeklődésére nem válaszoltak, hogy a vélelmezhetően antiszemita vagy idegengyűlölő sofőr továbbra is szállíthat-e utasokat a Bolt égisze alatt, csak kifejezték sajnálatukat, majd rátértek arra, hogy a Bolt mélyen elítéli az antiszemitizmus, a rasszizmus, valamint a gyűlöletbeszéd mindennemű formáját, a szóban forgó sofőr viselkedésétől pedig teljes egészében elhatárolódnak.

Teljes cikk

[popup][/popup]