Izraeli hadgyakorlat: mi a teendő egy Tel-Aviv elleni rakétacsapás esetén?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Home Front Command, az Izraeli Véderőnek (Cahal) az a része, amely konfliktus- vagy katasztrófahelyzet esetén a civil lakosság és infrastruktúra védelmével foglalkozik. Az elmúlt májusi eseményekből okulva, azt gyakorolják, mi a teendő sűrűn lakott területeket ért, tömeges áldozatokat követelő és jelentős pusztítást okozó támadások és/vagy lázongások esetén.

Forrás: IDF Spokesperson Unit

A Cahal elmúlt csütörtökön zárta nagyszabású gyakorlatának második hetét, melynek során erőit olyan komoly háborús helyzetre vagy zavargásokra készíti fel, amelyek polgári lakosság által lakott területeken okozhatnak károkat.

Ez alkalommal egy Tel-Avivot ért intenzív rakétatámadásra és a nyomában járó jelentős pusztításra adott válasz volt a szimuláció tárgya.

A hadsereg célja a felkészülés olyan extrém forgatókönyvek esetére, amikor sűrűn lakott területeken jelentkeznek károk, miközben a vegyes (arab-zsidó) lakosságú településeken és főutakon összecsapásokra kerül sor.

„A jövőben bonyolult szcenáriókra kell fölkészülnünk. Az elkövetkező idő katonai konfliktusai során gyakori és intenzív rakétatámadások várhatók, főleg a Hezbollah részéről, miközben etnikai zavargásokra kerülhet sor, a múlt májusi eseményekhez hasonlóan… Fel kell készülnünk a civil lakosság evakuálására a rakétatűz által veszélyeztetett területekről” – nyilatkozta a Home Front Command egyik főtisztje.

A hadsereg 42 nagyobb és kisebb városban, valamint 61 más településen és ipari központban tartott gyakorlatot.

Lázongó palesztinok

A felkészülés során – speciális szoftver segítségével – a fegyveres erők online kapcsolatot tartottak fönn helyi önkormányzatokkal, minisztériumokkal és a rendőrséggel.

Amennyiben az utakat lázadók zárnák le, megfelelő csapatokat fognak mozgósítani az oszlatáshoz, és a közlekedés zökkenőmentes biztosítására.

A gyakorlat fontos része a tömeges áldozatokat és nagy pusztítást követelő rakétatámadások nyomán keletkezett károk kezelése.

A Home Front Command gyakorlata a Cahal egy hónapos, az összes fegyvernemre kiterjedő hadgyakorlatának részét képezi.

Ynetnews – Bassa László

Címkék:Hezbollah, lázongás, Polgári védelem, rakétacsapás, Tel-Aviv

[popup][/popup]