Izraeli előrejelzés: szeptemberben jön a járvány második hulláma

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli Kan TV előrejelzése szerint az őszi második hullám idején több tízezer megbetegedésre lehet számítani, a halálesetek száma pedig akár több ezer is lehet.

Képünk illusztráció

Éppen ezért a Nemzeti Vészhelyzet Hatóság felhívta a kormányt: a jelenlegi járványapályt használják fel arra, hogy a kórházakat felkészítsék lélegeztető készülékek beszerzésével és a kezelési kapacitások növelésével.

A riport beszámol arról, hogy a Hatóság modellezése alapján a fertőzések második hulláma a zsidó újévre, azaz szeptember közepére várható. Kétszer olyan súlyos lesz, mint a jelenlegi: több tízezer megbetegedésre kell számítani, a halálesetek száma pedig több száztól néhány ezerig terjedhet.

Izraelben a napokban könnyítettek a korlátozásokon, mivel a napi megbetegedések száma fokozatosan csökkent.

Az Egészségügyi Minisztérium kedd esti jelentése szerint a halálesetek száma 238-ra emelkedett, ugyanakkor csupán 43 új fertőzöttet találtak az előző 24 órában. A betegek száma 5.586, közülük 91 van súlyos állapotban, 70 pedig lélegeztető készüléken. További 53 állapota közepes, a többiek enyhe tüneteket mutatnak. Mindeddig több mint tízezren gyógyultak ki a betegségből. Az új fertőzöttek száma jelentősen csökkent, napi átlagban nem haladta meg a százat; szombat estétől a legmagasabb érték 84 fő volt.

Múlt szerdán, a járvány kitörése óta első ízben a COVID-19-ből kigyógyultak száma meghaladta az aktív betegekét.

A csökkenő trendek alapján több korlátozást feloldottak, így az otthontól való 100 méternél nagyobb eltávolodás tilalmát, ami alól korábban csak az engedélyezett tevékenységek képeztek kivételt. Az emberek újra találkozhatnak családtagjaikkal, csütörtökön kinyitnak a nagy bevásárlóközpontok és a nyitott piacok.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök ígérete szerint június közepéig az összes korlátozást feloldják. Figyelmeztetett azonban, hogy amennyiben az új esetek száma napi száz fölé emelkedne, tíz napon belül megkétszereződne, vagy 250-nél többen kerülnének súlyos tünetekkel kórházba, Izraelben a hatóságok fontolóra veszik a fizikai távolságtartás szabályainak visszaállítását.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:Izrael, koronavírus

[popup][/popup]