Izraelben kinevezték az első női ultraortodox bírót

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A legfelsőbb bíróság elnöke már amúgy is nő.

Havi Toker

Havi Toker a jeruzsálemi városi bíróságon teljesít majd szolgálatot – a bírói kinevezéseket intéző bizottság csütörtökön hozta nyilvánosságra ezt a döntését.

Toker Angliában született és Izraelben nőtt fel, az ortodox szellemiségű Bne Brak városában egy tizenkét gyerekes, köztiszteletnek örvendő ultraortodox család legidősebb gyermekeként.

Ayelet Shaked igazságügyi miniszter (középen) Esther Hayut, a legfelsőbb bíróság elnöke (balra) és Moshe Kahlon pénzügyminiszter a bírói kinevezéseketet intéző testület ülésén. (Fotó: Hadas Parush/Flash 90)

Jogi pályafutását 2003-ban kezdte, dolgozott a jeruzsálemi bíróságon, vizsgálóbíróként a rendőrség kötelékében, majd az ügyészségen.

A négy gyerekes Toker kinevezését az ultraortodox sajtó örömmel fogadta. Szekuláris karrierjében szerepet játszott, hogy Toker „modern haredi”-ként határozza meg magát: így például fia szolgál a hadseregben, amit harediek döntő többsége élesen ellenez.

Az Egyesült Államok e téren egy évvel előzte meg Izraelt: az első ultraortodox női bíró, Rachel Freier 2016 decemberében kezdte meg működését a brooklyni polgári bíróságon. Eskütételekor Freier az amerikai alkotmányra tett esküt, de azt is megfogadta, hogy az ortodox zsidóság világát is igyekszik megismertetni kollégáival.

Rachel Freier (Fotó: Andrew Katz/JTA)

E mostani kinevezések nyomán egy másik bírónő is megkezdte munkáját: Eilona Lindenstrauss-Arieli a názáreti körzeti bíróság bírája lesz.

A legfelsőbb bíróság elnöke, Esther Hayut szintén a gyengébb (?) nem képviselője.

[popup][/popup]