Izrael ” telepes-gyarmati vállalkozás” – az ENSZ palesztinügyi biztosa szerint

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Külpolitika, Politika

Az USA, Izrael, és zsidó szervezetek élesen kritizálják Francesca Albanese ENSZ különmegbízottat antiszemita retorikájáért.

Francesca Albanese és (tőle jobbra) Miloon Kothari (Forrás:Youtube screenshot)

Biden antiszemitizmus elleni biztosa, amerikai és izraeli ENSZ küldöttek, és kongresszusi képviselők is elítélik a palesztinok jogait vizsgáló különmegbízottat antiszemita megjegyzéseit.

. A The Times of Israel szerdán tette közzé Francesca Albanese megnyilvánulásait, köztük kijelentését a „zsidó lobbyról” a 2014-es válság idején. Antiszemita megnyilvánulásai megkérdőjelezik alkalmasságát a posztra.

Francesca Albanese, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának különmegbízottja a palesztin területeken vizsgálja az emberi jogi problémákat. Albanese a 2014-es – Izrael és a gázai terrorszervezetek közötti – konfliktus idején kijelentette, hogy a „zsidó lobby” vette át az USA vezetését, az „Izrael lobby” irányítja a BBC-t és a háborút „Izrael kapzsisága” robbantotta ki.

Albanese rendszeresen kritizálja Izraelt, rokonszenvezik a terrorista szervezetekkel, figyelmen kívül hagyja Izrael biztonsági szempontjait, Izraelt a nácikhoz hasonlítja és a zsidó államot háborús bűnökkel vádolja.

„Az ilyen nyílt antiszemita retorika – különösen most, amikor annyira elterjedt – egyszerűen elfogadhatatlan” –nyilatkozta Deborah Lipstadt, a Biden adminisztráció antiszemitizmus elleni biztosa.

Michèle Taylor, az USA képviselője az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában: „A „zsidó lobbi” emlegetése régi közhely: felháborító és téves, romboló hatással van az ENSZ tekintélyére” – mondta.

A genfi izraeli küldöttség a világszervezeten belüli antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozza. „Ideje, hogy az ENSZ konkrét lépéseket foganatosítson az Emberi Jogi Tanácson belüli rendszerszintű antiszemitizmus ellen… AZ ENSZ tisztviselőket nem vonják felelősségre: büntetlenül hangoztathatják nézeteiket, ami legitimálja az antiszemitizmust és veszélyt jelent a zsidó népre.”.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ nagykövete szerint Albanese megnyilvánulásai nem meglepőek. „Minden beszédében érezhető a zsidó állam iránti gyűlölet; most már tudjuk, hogy ez az antiszemita ideológiából fakad. Felhívom a főtitkárt, hogy cselekedetekben és ne csupán szavakban lépjen föl és vívjon harcot az antiszemitizmussal” – nyilatkozta Erdan a ToI-nak.

Deborah Lipstadt, a Biden kormány antiszemitizmus elleni biztosa

Albanese korábban szidalmazta Erdant és megkérdőjelezte Izrael tagságát a világszervezetben.

AZ ENSZ Emberi Jogi Tanácsa nem volt hajlandó kommentálni az ügyet.

Kathy Manning USA kongresszusi demokrata képviselő és az antiszemitizmus elleni kétpárti munkacsoport társelnöke emlékeztetett arra, hogy amikor Albanese megpályázta a különmegbízotti pozíciót, azt írta, hogy erkölcsi tekintélyéhez és megbízhatóságához nem fér kétség… A tisztségviselők mandátumához viselkedési kódex járul, és úgy vélem, hogy ő megsértette azt, Izrael ellenes elfogultságával…Ezért vetődik föl, hogy meg kell fosztani jelenlegi tisztségétől.

A javaslatot számos amerikai szervezet, köztük az  Anti-Defamation LeagueB’nai B’rith International , az American Jewish Congress , és a The Simon Wiesenthal Center támogatta és cfölhívta az ENSZ-t , hogy Albaneset távolítsák el posztjáról.

A római zsidó közösség vezetője is elítélte az olasz származású Albanese kijelentéseit.

Albanese nem kommentálta a szerdai cikket és a Times of Israelnek még a múlt héten nyilatkozott: „Izrael 2014-es gázai hadjáratáról beszélve itt-ott szerencsétlenül fogalmaztam, elemzéseim nem voltak pontosak, akaratlanul is megsértettem másokat. Az emberek tévedhetnek. Bizonyos szavakat ma nem használnék.”

Az ENSZ különleges szakértői (különmegbízottak) iránti követelmény az elfogulatlanság. Albanese Izraelt telepes-gyarmati vállalkozásnak, a brit mandátum idején betelepülőket, így a zsidókat is a palesztin népességet elnyomó idegeneknek nevezi. Ismételten helyeselte erőszak alkalmazását Izrael ellen és tagadta a zsidó állam jogát az önvédelemre.

Ez évi első hivatalos ENSZ jelentésében a konfliktus paradigma elvetését sürgette, Izraelt az egyetlen elnyomónak állította be, a palesztin „ellenállást” jogosnak minősítette. Ritkán említi a palesztin terrorizmust.

Albanese párhuzamot vont Izrael és a náci Németország között, ami mélyen sértő Izraelre, valamint a Holocaust áldozatai emlékére nézve. Szembe megy az IHRA széles körben elfogadott antiszemitizmus definíciójával.

Albanese „zsidó lobbyról” szóló megjegyzése inspirálta egy kollégáját is.

Júliusban Miloon Kothari, az Izrael által állítólagosan elkövetett bűnöket vizsgáló ENSZ bizottság tagja kijelentette, hogy a közösségi médiát „lényegében a zsidó lobby irányítja”. Megkérdőjelezte Izrael ENSZ tagságát. Aztán – erős nyomás alatt – állításait visszavonta és bocsánatot kért.

Albanese megszólalt Kothari védelmében, a bírálatokat jellegét elhamarkodott vádaskodásnak és lejárató kampánynak nevezte.

Kotharit és a bizottságot szélsőségesen kritikusnak ítélik meg, Izrael barátai szerint viszont szinte teljesen figyelmen kívül hagyja a palesztin terrort és erőszakot.

Az ENSZ jelentések fontosak, mert szerepelnek a médiában és szervezetek kiadványaiban. A közvélemény pedig nincs tudatában az elfogultságnak.

Times of Israel – Bassa László

 

Címkék:Francesca Albanese

[popup][/popup]