Szívgyulladásos esetek miatt vizsgálják a Pfizer vakcináját Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli egészségügyi minisztérium vizsgálja a Pfizer és a BioNTech koronavírus-vakcináját szívgyulladásos esetek miatt.

Az országban 5 millió beadott vakcina után „néhányszor tíz” myocarditist regisztráltak, főként a 30 évesnél fiatalabb korosztályban – írja a 24.hu a Reuters nyomán.

Az esetek nagy része a második oltás után jelentkezett. Egyelőre egyáltalán nem biztos az összefüggés az oltás és a szívgyulladás között.

A Pfizer nem regisztrált az általánosan előfordulónál nagyobb számban szívgyulladást a kutatások során. 

A szívgyulladásnak három típusa létezik, szívbelhártya-gyulladás, szívizomgyulladás és szívburokgyulladás. Néhány tünet mindhárom típusra jellemző, mint például a mellkasi fájdalom vagy a légszomj. Bonyolult vizsgálni a vakcinákkal kapcsolatban, mert számos vírus okozhatja, így ha valakinél jelentkezik, korántsem biztos, hogy az oltás okozta. A kórképek gyógyszeres kezeléssel vagy sebészeti beavatkozásokkal kezelhetők, elhanyagolásuk azonban súlyos komplikációkhoz vezethet.

Izraeli szakértők megjegyezték: még ha találnak is kapcsolatot a vakcina és a szívgyulladás között, a rizikó olyan alacsony, hogy nem fogják abbahagyni miatta az oltást.

[popup][/popup]