“Izrael létezésének bűne”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Francia zsidók, akik Izraelt bojkottálják.

“Kiirtják a palesztinokat” -áll a francia BDS szimpatizáns tábláján. Fotó: lemondejuif.info

A francia civil társadalom több zsidó felekezetű szereplője hétfő reggel a BDS mozgalommal szimpatizáló felhívást tett közzé. A BDS (Boycott, Divestment, Sanctions =Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók) mozgalom Izrael Állam teljes bojkottjáért kampányol.

„A háború, melyet Izrael Állam a palesztin nép ellen visel, se nem etnikai, se nem vallási vagy közösségi; ez egy gyarmatosító háború. A Palesztin nép évtizedek óta szenved a megszállás, a gyarmatosítás, a blokádok, a területi feldarabolódás, jogaik teljes megtagadása, a tömeges bebörtönzések, házaik lerombolása, az önkényes kivégzések, föld és vízkészleteik ellopása és a legsúlyosabb megkülönböztetések miatt” – írják a felhívást aláírók.

“A tény, hogy valaki zsidó, még nem jelenti azt, hogy hűséggel tartozik Izraelnek vagy bűnös politikájának. Zsidó vagyok és mindenekelőtt minden egyes ember jogait, szabadságát és az igazságosságot képviselem” – így a petíció.

Az aláírók azért szólítanak fel Izrael bojkottjára, mert

„Izrael Állam létezésének bűne”

a zsidók nevében valósult meg, akik azonban, úgymond, elutasítják, hogy a palesztin nép fizessen meg az európai társadalmak által elkövetett bűncselekményekért (mint az antiszemitizmus és a náci fajirtás).

A petícióhoz csatlakozók azért is szorgalmazzák Izrael bojkottját, mert „az ország politikája nemcsak a palesztinok ellen vétkezik, hanem a zsidókat is tudatosan veszélyezteti.”

Az aláírók között szerepel Rony Brauman, az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi humanitárius orvosi szervezet volt elnöke és Pierre Stambul, a Francia Zsidók a Békéért Egyesületének (UJFP) elnöke.

A Le Monde Juif. info cikke alapján: Mika Klára

 

Címkék:BDS, bojkott, francia zsidók, Izrael, palesztinok

[popup][/popup]