Izrael kilenc érmet szerzett a tokiói paralimpián

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

Az izraeli csapat összesen kilenc érmet szerzett a 2020 paralimpiai játékokon Tokióban; ebből hat aranyat.

A tokiói paralimpia záróünnepsége

Az érmek közül nyolc úszásban, egy pedig evezésben született. Augusztus 25-én a 34 éves Iyad Shalabi nyert a 100 méteres hátúszásban – a paralimpiák történetében ő lett az első izraeli arab olimpiai bajnok. Szeptember 2-án az 50 méteres hátúszásban duplázott.

Augusztus 27-én a 21 éves Mark Malyar világcsúccsal nyerte a 200 méteres vegyesúszást, majd két nap múlva ugyancsak új világcsúccsal lett első 400 méteren. 30-án a 100 méteren hátúszásban bronzérmet szerzett.

A 20 éves Ami Dadaon augusztus 28-án ezüstérmet szerzett 150 méteres vegyesúszásban, két nappal később első lett a 200 méteres gyorsúszásban, és 30-án 50 méteren; a két utóbbi számban megdöntötte a világcsúcsot.

A bajnok Iyad Shalabi a dobogón (középen)

A nők 200 méteres egypárevezős versenyében a 39 éves Moran Samuel ezüstérmet szerzett augusztus 28-án.

A 11 sportág, amiben az izrael paralimpiai csapat tagjai versenyeztek: atlétika, tollaslabda, boccia, csörgőlabda, parakenu, súlyemelés, evezés, lövészet, úszás, asztalitenisz és kerekesszékes tenisz. A 2016-os riói paralimpiához képest az izraeli érmek száma megháromszorozódott, és 1988 óta most szerezték a legtöbb aranyat. A paralimpiát a nyári olimpiai játékok után két héttel rendezik ugyanazon a helyszínen. Izrael versenyzői első ízben 1960-ban vettek részt, és azóta 129 arany, 125 ezüst és 130 bronzérmet nyertek.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság határozata értelmében azok vehetnek részt a versenyeken, akik a következő 10 fogyatékosság valamelyikében szenvednek: károsodott izomerő, beszűkült mozgástartomány, végtaghiány, lábhosszkülönbség, alacsony termet, hypertónia, ataxia, athetosis, látásromlás, értelmi fogyatékosság.

Összehasonlítás: A Magyar Paralimpiai csapat a tokiói paralimpiáról 16 éremmel – hét arany, öt ezüst és négy bronz – tért haza.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:érmek, Izrael, paralimpia

[popup][/popup]