Izrael és Egyiptom nagykövetének vitája Budapesten

Írta: MTI - Rovat: Politika

Izrael és Egyiptom budapesti nagykövete egyetértett abban, hogy a szíriai helyzet nagy veszélyt jelent az egész térség biztonságára és stabilitására. A két diplomata a közel-keleti helyzetről folytatott nyílt vitát szerda este a budapesti Mathias Corvinus Collegiumban.

Izrael és Egyiptom nagykövete

Ilan Mor izraeli, Asraf Mohszen Mohamed Mohszen egyiptomi nagykövet s a vitavezető Baló György. Fotó: Kövesdi Andrea, Magyar Hírlap

Ilan Mor izraeli és Asraf Mohszen Mohamed Mohszen egyiptomi nagykövet vitáját Baló György vezette, a közönség zömmel magyar és Magyarországon tanuló külföldi egyetemistákból állt.

Az izraeli nagykövet leszögezte, hogy országa nem vesz részt a konfliktusban, nem támogatja egyik felet sem. A szíriai események azonban közvetlen és nagy hatással vannak rá, ezért megkülönböztetett figyelemmel követi a fejleményeket.

Ami Szíriában jelenleg zajlik, az egy nagyhatalmak által mesterségesen létrehozott állam dezintegrációja. Izraelnek az az érdeke, hogy szomszédsága kiszámítható és biztonságos legyen – nyomatékosította. Leszögezte, hogy Oroszországnak fel kellene hagynia egyoldalú magatartásával, és az Egyesült Államokkal és a többi nagyhatalommal összefogva kellene keresnie a konfliktus megoldását.

A zsidó államot jelenleg különösen a térségbe érkező hagyományos fegyverek sorsa aggasztja, attól tart, hogy ezek, valamint a szíriai vegyi fegyverek terrorista csoportok, így az Izraellel ellenséges Hezbollah kezébe kerülhetnek. Izrael nem akar beavatkozni a konfliktusba, de ha az események “átlépik a vörös vonalat”, az ENSZ Alapokmányának 51. cikkelye alapján, önvédelem céljából kénytelen lesz cselekedni.

Az egyiptomi nagykövet szerint olyan új szíriai rezsimre nincs szükség, amely nem tartja tiszteletben az emberi jogokat.

Ilan Mor Izrael alapvető érdekének nevezte, hogy fennmaradjon a béke azzal a két arab országgal – Egyiptommal és Jordániával –, amelyekkel békeszerződése van. Ez a két ország a zsidó állam biztonságának sarokköve – hangsúlyozta. Izrael és Egyiptom viszonya baráti, de Izrael szeretné ezt a viszonyt még magasabb szintre emelni – hangsúlyozta a diplomata.

Az egyiptomi nagykövet kijelentette, hogy Mohamed Murszi elnök tiszteletben tartja az elődei által megkötött nemzetközi szerződéseket, és nem akar változtatni az egyiptomi-izraeli békemegállapodáson sem.

Iránról az izraeli nagykövet úgy vélekedett, hogy az egy fundamentalista állam messianisztikus elemekkel, amely nemcsak a térség, hanem az egész világ biztonságára veszélyt jelent. Teheránnak fel kell hagynia atomprogramjával, és meg kell nyitnia atomlétesítményeit a nemzetközi ellenőrzés előtt, különben a szankciók szigorításával kell számolnia. Minden opció az asztalon van – figyelmeztetett.

Az izraeli-palesztin viszonnyal kapcsolatban az izraeli nagykövet azt állította, hogy Izrael újra és újra békejavaslatokat és engedményeket tett, lemondott nagy területekről, felszámolt zsidó telepeket, kivont csapatokat, leszerelt támaszpontokat és lehetővé tette a palesztinok számára az önkormányzat alapjainak lerakását. Ezért cserébe terrorkampányt, öngyilkos merénylőket, rakétatámadásokat, Izrael- és zsidóellenes propagandát kapott. Izrael szerint a kétállami megoldásnak nincs alternatívája, de a fő probléma az, hogy a palesztinok nem akarják elismerni Izrael jogát a létezésre – mondta, hozzátéve, hogy olyan átfogó békeegyezményre lenne szükség, amelyet más térségbeli országok is támogatnak.

Az egyiptomi nagykövet szerint a “földet békéért” alapelv szerint kell eljárni, ha ez nem valósul meg, a békére nincs remény. Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a térségben senki ne rendelkezzen atomfegyverrel. A beszélgetés végén a két nagykövet öleléssel búcsúzott egymástól.

[popup][/popup]