Izrael-ellenes akciókban vett részt, de Kneszet képviselő marad

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli legfelsőbb bíróság, a parlament választási bizottságának kizáró határozatát megváltoztatva, egyhangú döntéssel engedélyezte Hanin Zuábi képviselőnő részvételét a januári választásokon.zuabi

A Likud párt egyik képviselője indítványozta Zuábi törlését a képviselőjelöltek listájáról, mivel 2010-ben a Törökországból a Gázai övezetbe tartó segélyflotta Marmara nevű török hajóján tartózkodott, részt vett a gázai blokád megtörésére tett kísérletben, és ezzel szerinte megszegte Izrael alaptörvényét.

*

A Navi Marmara ügy egy rendkívül sikeres Izrael-ellenes propaganda-akció volt. A török hajó, egy kisebb flotta élén, a török kormány tudtával indult Gázába, és az izraeli tengerészet ismételt felszólítása ellenére sem állt meg. A hajóra ezek után izraeli kommandósok ereszkedtek le helikopterről, akiket a hajón tartózkodók felkészülten vártak, késekkel, vasrudakkal támadtak rájuk és közülük hármat legyűrtek. Végső szorultságukban az izraeliek éles lőfegyverhez folyamodtak. A lövéseknek kilenc halálos áldozata volt a hajó utasai között.

Az egyik leterített izraeli kommandós

Navi Marmara: az egyik leterített izraeli kommandós a “békeaktivisták” gyűrűjében.

Az ügy ezek után a szokásos módon végigfutott a nemzetközi média hálózatán és Izraelt azonnal elítélték, mint ártatlan polgárjogi aktivisták gyilkosát. Mire az ügy részletei napvilágra kerültek a médiahisztéria már lezajlott.

*

A bíróság az előzetes várakozásoknak és az eddigi gyakorlatnak megfelelően felülbírálta az izraeli parlament Központi Választási Bizottságának határozatát, amely megtiltotta a 43 éves Zuábi indulását a Balad arab párt képviselői listáján.

Zuábi ügyvédje, Hasszan Dzsabarin szerint az utóbbi 15 évben alaptalan volt minden olyan törekvés, amely arab párt és parlamenti képviselő kizárását célozta.

A Likud-Jiszráél Béténu kampánystábjának közleménye “sajnálatosnak” minősítette a bíróság döntését. “Sajnáljuk a legfelsőbb bíróság döntését, amely lehetővé teszi Zuábi indulását a parlamenti mandátumért. A bíróság jogértelmezése azt mutatja, hogy meg kell változtatnunk a törvényt, annak világosan meg kell mondania, hogy automatikusan kizárják magukat a parlamentből azok, akik támogatják a terrorizmust.” A Likud és a Jiszráél Béténu kezdeményezni fogja a törvény módosítását a következő parlamentben. – áll a közleményben.

A Balad pártnak 3 képviselője van a 120 tagú törvényhozásban.

 

 

Címkék:Hanin Zuábi, Izrael, Kneszet, Navi Marmara

[popup][/popup]