Izrael: a légierő 1142 tartalékosa fenyeget szolgálatmegtagadással, ha  az igazságügyi reformot tovább viszik

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Több száz pilóta, drónkezelő, légiforgalmi irányító és más magasan képzett tartalékos tiszt sürgeti a kormányt, hogy jusson “széles körű megállapodásra” a jogi reformok terén, különben felfüggesztik tartalékos szolgálatukat.

Az izraeli kormánynak, a hadsereg vezérkari főnökének, Herzi Halevi altábornagynak és a légierő főnökének, Tomer Bar vezérőrnagynak címzett levélben az 1142 tartalékos azt írta, hogy a kormány ellentmondásos tervei miatt abba fogják hagyni önkéntes szolgálatukat.

A tartalékosok felszólították a kormányt, hogy “kössön széleskörű megállapodásokat” az igazságszolgáltatás átalakításával kapcsolatban, “erősítse meg a társadalom minden részének bizalmát az igazságszolgáltatásban, és őrizze meg annak függetlenségét”.

“Az Izrael Állam zsidó vagy demokratikus jellegét érintő jogszabályokat tárgyalások és széleskörű közmegegyezés útján kell végrehajtani” – írja az 1142 tartalékos.

“Az a törvényhozás, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívül ésszerűtlenül cselekedjen, árt Izrael Állam biztonságának, a bizalom elvesztését okozza és sérti az együttműködést, amelynek keretében hajlandó vagyok akár az életemet kockáztatni. Így mély fájdalmamra nem lesz más választásom, mint az önkéntes tartalékos szolgálatom felfüggesztése ” – így a levél.

A levelet 235 vadászpilóta, 98 teherszállító pilóta, 89 helikopterpilóta, 173 drónkezelő, 124 légiforgalmi irányító, 167 IAF-parancsnokság munkatársa, 91 kiképző személyzet, a 669-es elit kutató-mentő egység 80 tagja és a Shaldag kommandós egység 85 tagja írta alá.

Tomer Bar vezérőrnagy, a légierő parancsnoka

Csütörtökön Tomer Bar vezérőrnagy azt mondta, hogy a légierő a szokásos módon folytatja működését annak ellenére, hogy a tartalékosok egy része arra szólította fel társait, hogy ne jelenjenek meg önkéntes szolgálatra a jogi átalakítás elleni tiltakozásul, de hozzátette, hogy a jelenlegi diskurzus nagy károkat okoz, amelyek kijavítása “évekbe fog telni”.

Times of Israel

[popup][/popup]