Izrael 75.000 tartalékost mozgósít

Írta: Szombat - Rovat: Kiemelt, Politika

Erről számol be az ynetnews izraeli honlap. A döntést az izraeli kormány kilenc minisztere hozta. – Ezzel súlyosbodni fog a helyzet – jelentette ki az egyik kormánytisztviselő.

Eközben a Hamasz folyamatosan lövi a rakétákat Izraelre, a zsidó állam pedig a rakétakilövőket és tárolókat támadja. Egy rakéta már Jeruzsálem közelében, egy palesztin falu közelében csapódott be. Már Tel Aviv környékén is megszólaltak a szirénák, Rison Lecion településen jelentettek becsapódást, de nem esett kár sem emberéletben, sem anyagiakban.

Rakéta nyomai a jeruzsálemi égbolton

A „Védelem oszlopa” hadművelet harmadik napján az izraeli légierő már 550 bevetésen van túl.

Izraelben eddig három ember vesztette életét a rakétatámadásokban. A nagyobb veszteségeket a Vaskupola védelmi rendszer akadályozta meg, amelynek ötödik elemét a napokban telepítették Izraelben. A számítógépes vezérlésű rendszer beméri a Hamasz rakétáinak röppályáját, kiszámítja, hogy lakott település felé tartanak-e, és ez esetben ellenrakétát indít, amely megsemmisíti a lövedéket. A nem lakott terület felé tartó rakétával nem foglalkoznak. Péntek este 9-ig 197 rakétát kaptak el ily módon. Összesen 550 rakéta csapódott be eddig, de csupán 26 ért lakott területet. A rendszer tehát elég hatékony.

A Hamasz eddig 24 halottat és 270 sebesültet jelentett, noha Izrael röpcédulákon figyelmeztette Gáza civil lakosságát, hogy maradjon távol a rakétakilövőtől és raktáraktól.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy a két harcoló fél nem áll azonos erkölcsi színvonalon. Izrael mindent megtesz a polgári lakosság kímélése érdekében, a Hamasz viszont az izraeli polgári lakosságot támadja, saját civiljeit pedig fedezékül használja a harci cselekményekhez.

Egy Tel Aviv-ióvóhelyen

Az izraeli polgári védelem hét hetes háborús időszakot jósol. Úgy ítélik, a Hamasz 75 kilométerre vagy talán még annál messzebbre is képes kilőni rakétáit. A Vaskupola rendszer még nem olyan kiterjedt, hogy minden rakétát képes lenne leszedni.

Eddig már több ezer tartalékos kapott sürgős behívót, a Gáza közeli utakon gyülekezik a katonaság, katonai és szállító járművek. A polgári védelem kétezer tartalékost hívott be.

Minden jel arra utal, hogy a légitámadások után a hadsereg egységei bevonulnak Gázába.

Címkék:Gáza, háború, Izrael, Közel-Kelet

[popup][/popup]