Iráni külügyminiszter: Izrael a holokausztot használja arra, hogy “bűntetteit igazolja”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az iráni külügyminisztérium azzal vádolta meg Izraelt, hogy „a második világháború során meghalt hatmillió zsidót felhasználja arra, hogy igazolja a palesztin nép elleni bűntetteit.”

Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter (forrás: flickr)

Az iráni külügyminisztérium ezt annak kapcsán közölte, hogy az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amelyben elítéli a holokauszttagadást. “A hamis cionista rezsim folyamatosan megpróbálja a második világháború áldozatait és a zsidókat felhasználni szégyentelen és agresszív cselekedeteinek igazolására” – áll a pénteki iráni külügyminisztériumi közleményében.

A közlemény úgy folytatódik, hogy „a cionista rezsim és vezetői a nemzetközi jogot megsértve mindenféle bűncselekményt, különösen emberiség elleni bűncselekményeket követtek el a palesztin nép és a térség népei ellen.” „A népirtás, a gyilkosságok, az etnikai tisztogatás, az otthonok lerombolása azok közé a bűncselekmények közé tartozik, amelyeket a cionista rezsim folyamatosan elkövet” – így az iráni közlemény.

A holokauszttagadásról szóló ENSZ-határozatot konszenzussal fogadták el és Irán volt az egyetlen ország, amely felszólalt a szöveg ellen. A síita rezsim az ENSZ Közgyűlésben egyébként korlátozott jogkörrel rendelkezik, mivel nem fizet tagdíjat. Irán megpróbált még azzal érvelni, hogy a szöveget nem teljes körű egyetértésben fogadták el, noha az ENSZ már nyilvánosságra hozta a határozat elfogadását.

Az izraeli külügyminisztérium főigazgatója, Alon Ushpiz twitteren válaszolt: „A holokauszttagadást elítélő ENSZ-határozatot csak egy ország utasította el. Ez az az ország, amely a zsidó állam elpusztítására törekszik és amely most atomfegyvereket is fejleszt”.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök pénteken a Facebook-oldalán azt írta, hogy „Izrael állam nem a holokausztnak ‘köszönhetően’ lett a hazánk, hanem azért, mert Izrael földje mindig is a zsidó nép otthona volt.” Majd posztjában úgy fogalmazott: „Csak egy olyan Izrael Állam biztosítja a zsidó nép további létezését, amely erős, biztonságos, független, élénk, sokszínű, szabad és egységes.” Iránt külön nem említette posztjában.

jpost.com – Szabó Gyula

Címkék:holokauszt, Irán, Izrael

[popup][/popup]