Iráni futballszurkolók élő adásban ünnepeltek egy izraeli újságíróval

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

Az iráni futballszurkolók élő adásban ünnepelték a Wales elleni 2-0-s győzelmet – egy izraeli újságíróval együtt.

Az irániak örömükben a vállukra emelték az izraeli Kan Broadcasting Network újságíróját, Uri Levyt.

Az izraelieket a katari világbajnokságon eddig hűvösen fogadták. Az elmúlt napokban a közösségi médiában közzétett videókon olyan országok arab futballszurkolói – például Libanon, Tunézia és Algéria – láthatóak, akik elkerülik a Katarban tartózkodó izraeli újságírókat, akik interjút akartak készíteni velük. Egy másik kan tudósító, Dor Hoffman a hét elején arról számolt be, hogy egy helyi taxisofőr kirúgta őt a kocsijából, azzal a szöveggel, hogy „testvéreit gyilkolja”.

A pénteki eksztatikus jelenetek azonban egészen másról szóltak.

“Ez a Közel-Kelet, lehetetlen leírni, ami itt történik – lehet gyűlölni vagy szeretni, de semmi sem hasonlítható ahhoz, ami most történik” – mondta Levy.

A felvételen tucatnyi éljenző iráni szurkoló közeledett Levyhez, a béke jelét mutatták, és iráni zászlóval díszített sapkákat és napszemüvegeket tettek a fejére. Az adás klipje, amelyet Kan a Twitteren tett közzé, gyorsan több ezer megtekintést és kedvelést gyűjtött.

“Jó lett volna kérdezgeti őket ” – mondja az izraeli híradós. “De folytatnunk kellett az adást”.

Az egy hónapig tartó VB-re legalább 10 ezer izraelit várnak, akiknek többsége harmadik országon keresztül érkezik.

A hét elején Irán válogatottja nem énekelte el az ország iszlámista himnuszát az Anglia elleni mérkőzés előtt, miután számos otthoni szurkoló azzal vádolta a csapatot, hogy a rendszerellenes tüntetőkkel szemben az erőszakosan fellépő állam oldalára álltak. Pénteken azonban a csapat elénekelte a himnuszt.

Algemeiner

Címkék:Foci VB, iráni szurkolók

[popup][/popup]