Irán: rezsimellenes tüntetők felgyújtották Khomeini szülőházát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A videofelvételeken ujjongó tüntetők láthatók az épület mellett, amelyből felcsapnak a lángok.

Tüntetők Iránban felgyújtották az iszlám köztársaság alapítójának, Ruhollah Khomeini ajatollahnak a szülőházát, a két hónapja tartó rezsimellenes tiltakozó mozgalom keretében.

A nyugati Markazi tartomány Khomein városában lévő ház csütörtök késő este lángba borult, miközben ujjongó tüntetők tömegei vonultak el mellette – derül ki a közösségi médiában közzétett, az AFP által ellenőrzött képekből.

“Ez az év a vér éve” – skandálták egyesek az Al Arabiya hírportál beszámolója szerint, hozzátéve, hogy Ali Khamenei jelenlegi legfőbb vezetőt “meg fogják buktatni”.

Khomeini állítólag a századfordulón született a Khomein városában lévő házban – ahonnan vezetékneve ered .

Az Egyesült Államok által támogatott Mohammed Reza Pahlavi sahot mélyen bíráló Khomeini száműzetésbe vonult, majd 1979-ben Franciaországból diadalmasan tért vissza, hogy az iszlám forradalom élére álljon.

Khomeini 1989-ben halt meg, de az utódja, Ali Khamenei ajatollah Ayatollah által vezetett klerikális vezetés továbbra is bálványozza.

Khomeini olyasfajta bálvány Iránban, mint Lenin volt a Szovjetunióban – múzeummá átalakított szülőházának felgyújtása így a rezsim szíve elleni támadás.

Times of Israel

[popup][/popup]