„Ígéretet tesz Ön arra, hogy nem utazik Izraelbe?”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

New York állam számos törvényhozója bírálja a demokratikus szocialistákat, amiért a New York város tanácsába pályázó tagjait „nyíltan antiszemita tesztnek” vetik alá.

A Democratic Socialists of America (DSA) nevű baloldali párt New York város tanácsának tagságára pályázó jelöltjei egy kérdőívet töltenek ki. Ebben szerepel egyebek között a következő kérdés: „A városi tanácsba történő megválasztása esetén ígéretet tenne-e arra, hogy a palesztinokkal való szolidaritás jeléül nem utazik Izraelbe?”

A kérdőívben ez áll: „Bár a külpolitika kívül esik az önkormányzat hatáskörén, egy olyan prominens város, mint New York választott képviselői fontos üzenetet küldenek azzal, hogy ellátogatnak egy országba, vagy elutasítják azt.”

A következő kérdés az Izrael-ellenes BDS bojkott mozgalom, támogatását kéri számon: „Támogatja-e a mozgalmat? Ha nem, milyen okból?”

New York állam közgyűlésének képviselői szerint „Ez a nyilvánvalóan antiszemita lakmusz-teszt fölháborító. A zsidó állam – a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országa, ahol a nők jogait tiszteletben tartják, a véleménynyilvánítás és vallásgyakorlás szabadságát védik – diszkriminálása egyenesen visszataszító. A DSA álláspontja tarthatatlan; sértő, antiszemita és veszélyes, különösen a mostani időkben, amikor az antiszemitizmus egyre növekszik az Egyesült Államokban és New York térségében.”

„Egyetlen olyan politikai szervezetnek sincs helye a törvényhozás házában, amely programjába beépíti az antiszemitizmust” – zárul a képviselők nyilatkozata.

A Demokratikus dzocialisták nem önálló pártként indulnak, hanem a Demokrata párton belül igyekeznek pozíciókat szerezni. A George Floyd halála utáni nagy baloldali hullám nyomán jó eséllyel pályáznak pozíciókra a Demokrata pártban: New York állam demokrata előválasztásain számos körzetben kiütötték a nyeregből a régivágású demokrata politikusokat.

Algemeiner

 

Címkék:anticionizmus, Demokratikus szocialisták, New York

[popup][/popup]