Hozza formáját az ENSZ – öt határozatban ítélte el Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ENSZ közgyűlése december 2-án öt Izrael-ellenes határozatot fogadott el. Előzőleg november 29-ét – azt a napot, amikor a palesztin arabok és a velük szövetséges arab államok nem fogadták el a zsidó állam létrehozásáról szóló határozatot  – az ENSZ palesztin szolidaritási napjának nyilvánították.

Alább az elfogadott határozatok a szavazati arányokkal (mellette – ellene – tartózkodás) és rövid háttérmagyarázat.

 

„A Palesztin Nép Elidegeníthetetlen Jogai Bizottságról”
Elfogadva 91 – 17 – 54 arányban

A bizottság az ENSZ Izrael-ellenes infrastruktúrájának egyik alappillére. A Közgyűlés egyedüli emberjogi bizottsága, amely egyetlen üggyel foglalkozik. Jelentéseiben szemet huny az izraeli polgári lakosság ellen irányuló palesztin terrorizmus fölött. Csak az izraeli ellenlépésekkel foglalkozik.

 

„A Titkárság palesztinok jogaival foglalkozó részlegéről (DPR)”
Elfogadva 84 – 25 – 53 arányban

A DPR feladata az Izrael-ellenes propaganda terjesztése szerteszét a világban. 15 állam a tagja – ez aránytalan ahhoz képest, hogy egyetlen nép ügyeivel foglalkozik. Gyakorlatilag az Izrael elleni nemzetközi bojkottot koordinálja. Tevékenységéből kizárja azokat a civilszervezeteket, amelyek nem hajlandóak esküt tenni keményvonalas politikájára.

 

„A palesztin kérdés békés rendezéséről”
Elfogadva 145 – 7 – 9 arányban.

Kizárólag Izraelt vádolja azért, hogy nincs béke. Megismétel több korábbi határozatot, és csupán Izrael démonizálására szolgál. A terrorra történő utaláskor nem nevezi nevükön az elkövetőket, miközben Izraelt folyamatosan elmarasztalják.

 

„A Titkárság Nyilvános Tájékoztatási Osztályának a palesztin kérdéssel foglalkozó speciális információs programjáról”
Elfogadva 147 – 8 – 11 arányban.

 

 

A program a palesztin narratívát választja az izraelivel szemben, nem vesz tudomást az izraeliek ellen irányuló terrorról és az izraeli élet egyéb realitásairól. Az Izrael ellenes propaganda anyagi eszközöket von el fontos céloktól.

 

„A szíriai Golán”
Elfogadva 88 – 9 – 62 arányban

Ez a határozat az ebben az évben elfogadott “The occupied Syrian Golan” c, határozat puszta ismétlése. Nem veszi figyelembe a Szíriában jelenleg is zajló véres népirtást, annak hatását Izrael és a Golán-fennsík lakosságának biztonságára, valamint azt, hogy korábban izraeli polgári célpontokat lőttek onnan, az ország vezetői „irtóhadjáratot” hirdettek a zsidó állam ellen, és az 1967. évi szíriai agresszió vezetett a terület elvesztéséhez.

Figyelemre méltó, hogy Magyarország három esetben a határozatok ellen szavazott, egy esetben taartózkodott és csupán egyet fogadott el (A palesztin kérdés békés rendezése).

UNwatch.org – Bassa László

Címkék:ENSZ, Izrael, palesztinok

[popup][/popup]