Hoppon maradt terrorista

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Zoom után a YouTube és a Facebook is elutasította Leila Khaled előadásának élő közvetítését.

Leila Khaled az 1970-es években

A San Francisco-i Állami Egyetemen működő Arab és Moszlim Tanulmányok (AMED) Intézete előadásra kérte fel Leila Khaledet, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű terrorszervezet veteránját, aki a 60-as évek végén két gépeltérítésben is kulcsszerepet vállalt. A szeptember 23-án tartott előadás címe “Whose Narratives? Gender, Justice, & Resistance: A conversation with Leila Khaled” volt. A beszélgetést eredetileg a Zoom portál élőben közvetítette volna.

A Zoom kedden lemondta az esemény sugárzását. Ezt követően az AMED megkísérelte a közvetítést a National Students for Justice in Palestine YouTube csatornáján, de néhány perc után a képernyőn a ”This video is unavailable” felirat jelent meg. A Facebook, amely korábban törölte az előadást népszerűsítő oldalt, szóvivőjén keresztül a következő nyilatkozatot tette: az esemény „sérti politikánkat, amely tiltja veszélyes szervezetek és egyének reklámozását, támogatását vagy képviseletét; ez oldalakra, tartalmakra és eseményekre egyaránt vonatkozik.”

Leila Khaled. mint palesztin ikon Betlehemben 211-ben; (EPA/ATEF SAFADI

Benjamin Ryberg, a Lawfare Project operatív vezérigazgatója és kutatási igazgatója üdvözölte a fejleményeket: „a zsidó közösség civil mozgalmai sikeresen emelték föl szavukat a terrorizmus eszméinek internetes terjesztése ellen; a gyűlölet nem érdemel teret. Köszönettel tartozunk a Zoomnak, a YouTube-nak és a Facebooknak.”

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellene Liga (ADL) vezérigazgatója szerint: „A mai nap mérföldkő. A Szilikon-völgy három prominens cége egységesen lépett föl, amikor azt mondták: Elég volt. Nem azonosulhatunk a fanatizmus ilyen megnyilvánulásával. Nem közvetítjük olyanok megszólalását, akik mások elhallgattatására törekszenek.“

Miután a Zoom elállt az esemény közvetítésétől, az ismerten Izrael ellenes Rabab Abdulhadi professzor, aki Khaledet meghívta, és az esemény házigazdája volt, a következőket posztolta a Facebookon: „Nem fogadhatjuk el, hogy a Zoom engedett a cionista és rasszista nyomásgyakorlásnak.”

Leila Khaled 2017-ben az Európa Parlamentben tart előadást

Címkék:faceook, Leila Khaled, youtube, zoom

[popup][/popup]