„Honfitársaim nevében”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A német szövetségi elnök üdvözletét küldte az iráni vezetésnek az iszlám forradalom évfordulóján. Egyesek nem is hagyták ezt szó nélkül.

Frank Walter Steinmeier

Steinmeier német szövetségi elnök táviratban gratulált Iránnak nemzeti ünnepe alkalmából és ezért rengeteg kritikát kapott. A Németországi Zsidó Központi Tanács elnöke azzal vádolta a szövetségi elnököt, hogy hiányzik belőle a szükséges érzékenység. Steinmeier azzal védekezett, hogy ez a “diplomáciai gyakorlat része”, ami a nemzeti ünnepnek szól, és nem az iszlám forradalomnak.

*

Az iráni iszlám forradalom 40. évfordulója alkalmából, február 11-én Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök táviratban üdvözölte a teheráni vezetést – “honfitársaim nevében is”, mint írta.

A kritikus hangok szerint, annak az iráni kormánynak, amely terrorista csoportokat finanszíroz és az emberi jogokat súlyosan megsérti, nem kellene ilyen gratulációt küldeni.

 

“Irán az antiszemitizmus-export világbajnoka”

Steinmeier levele nyomán nagy volt a felháborodás. A “Nem az én nevemben” hashtag alatt határolódnak el a német polgárok az államfőtől. “Ez a gratuláció pofon az iráni rezsim áldozatai számára”, írja egy felhasználó a Twitteren. Egy másik felhasználó azt írja le, hogy az iráni rezsim fenyegetési miatt még gyermekként kellett elmenekülnie családjával az országból.

Josef Schuster, a németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke egyértelműen fogalmaz: “A szövetségi elnök gratuláló távirata az iráni forradalom évfordulója alkalmából nyilvánvalóan mutatja, hogy a diplomáciai rutin a kritikus gondolkodás fölé keveredett. Érthetetlen, hogyha Iránról van szó, az Elnöki Hivatalban hiányzik a szükséges érzékenység. Ha már szükségét érzik, hogy gratuláljanak ehhez az évfordulóhoz, az elnöknek meg kell találnia a kritika szavait az iráni rezsimmel szemben.”

Schuster azt kéri, hogy a szövetségi elnök ragadja meg a következő lehetőséget, hogy “világossá tegye Iránnak a németek kritikus hozzáállását, akiknek a nevében beszél”.

Steinmeier megvédte a táviratot és bírálatot gyakorolt az iráni vezetéssel szemben. „Iránban lábbal tiporják az emberi jogokat, és Irán destabilizáló szerepet játszik a régióban. Ez teszi a veszélyt, amit egy nukleárisan felfegyverkezett Irán jelentene, még nagyobbá”– mondta a szövetségi elnök, amikor Schusterrel beszélt telefonon. Mindazonáltal a nemzeti ünnep alkalmából a küldött levél “olyan diplomáciai gyakorlat része, amely lehetővé teszi a mély és kritikus kapcsolatokat” – tette hozzá.

 

Ugyanez a Steinmeier nem gratulált Trumpnak

A Szövetségi Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint az iráni nemzeti ünnepre vonatkozó éves gratulációt 1980-ban az akkori államfő, Karl Carstens vezette be. Mahmoud Ahmadinejad elnöksége alatt 2007 és 2013 között ezt felfüggesztették, majd 2014-ben folytatták.

Ahmad Mansour iszlámkutató a “Nem az én nevemben” hashtaggal tweetelt: “Nem ugyanez a Steinmeier volt az, aki nem volt hajlandó gratulálni Trumpnak? Miért határoz meg más normákat Iránra? Irán az antiszemitizmus export világbajnoka, aktívan részt vesz gyilkosságokban zsidók ellen, több ezer ember ellen Szíriában és homoszexuálisok ellen otthon. ”Mansour utalt 2016-ra, amikor Donald Trump lett az amerikai elnök. Ahelyett, hogy gratulált volna a republikánusoknak a választási győzelemhez, Steinmeier – akkor még a külügyminiszter – csak azt hangsúlyozta, hogy a választási eredményeket “nem szabad alábecsülni”.

Helge Lindh SPD képviselő csak óvatosan bírálta a szövetségi elnököt: “Steinmeier a nemzeti ünnephez gratulált, nem pedig a forradalom évfordulójához. Diplomáciai szokásokat követett. Ez a szövetségi elnök döntése és felelőssége. Mindazonáltal amennyire fontos a kritikus párbeszéd fenntartása, olyannyira elfogadhatatlan az iráni vezetés antiszemitizmusa”, idézi a Bild. Lindh szerint “Izrael létezéshez való joga” továbbra is “német raison d’etat”.

Kollégája a pártban, Mirko Freitag, az SPD Berlin-Brandenburg zsidó munkacsoport elnöke ítélte el legélesebben Steinmeier gratulációját a Jüdische Allgemeine hasábjain. “Aki január 27-én vagy november 9-én Németországban azt kiáltja, „Soha többé”, de figyelmen kívül hagyja Irán törekvését Izrael elpusztítására, az valami alapvető dolgot nem értett meg, vagy felelőtlenül cselekszik. Steinmeier távirata megsérti a német zsidó közösséget.”

A Die Welt cikkét Kovács István fordította

 

Címkék:Irán, iszlám forradalom, Steinmeier, terrorizmus

[popup][/popup]