Holokauszt túlélők kampánya: a Facebook ne tűrje a Holokauszt tagadását

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Holokauszt túlélők csatlakoztak ahhoz a nemzetközi online kampányhoz, amely bírálja Mark Zuckerberget, a Facebook vezérigazgatóját, amiért nem lép fel a Holokauszt tagadása ellen közösségi média oldalán.

forrás: Wikipedia

A túlélők érdekében fellépő Claims Conference által támogatott, szerdán indult kampány a “There’s No Denying It #NoDenyingIt” nevet viseli. Az akció keretében Holokauszt túlélők tanúságtételét töltik föl olyan platformokra, mint Facebook, az Instagram és a Twitter. Eddig mintegy 50 túlélő jelentkezett.

„Az emberek hisznek annak, amit a Facebookon megjelenik” – nyilatkozta a JTA-nak Stefanie Seltzer, lengyelországi túlélő Kaliforniából. „A megtörtént dolgokat nem lehet letagadni.” Seltzer alapítója és elnöke annak a szervezetnek, amely a Soá gyermektúlélőit és azok leszármazottait tömöríti. A háború idején rejtegették, utána találkozott édesanyjával.

Zuckerberg azt nyilatkozta a Recode weboldalnak 2018 júliusában, hogy a Holokauszt tagadást „súlyosan sértőnek” találja ugyan, de „nem hiszi, hogy szándékosan rosszindulattal tennék”. Ezzel szemben a Claims Conference szerint igenis szándékolt, és szöges ellentétben áll a Facebook közösség szabályaival. Több csoport, köztük a Rágalmazásellenes Liga (ADL), fokozták a nyomást, amikor az idén júniusban indított “Stop Hate for Profit” kampány keretében sikeres bojkottot hirdettek meg a facebook ellen.

Az ADL – amellett, hogy összeszedte a nagyobb holokauszt tagadó csoportokat a facebookon – nyilvánosságra hozta azoknak a Holokauszt túlélőknek a névsorát, akik csatlakoztak a kampányhoz.

A hirdetés bojkottra adott válaszul Zuckerberg és Sheryl Sandberg, a Facebook üzemeltetési igazgatója július 8-én Zoom konferenciát tartott Jonathan Greenblattal, az ADL nemzeti igazgatóval, Derrick Johnsonnal a NAACP polgárjogi szervezet ügyvezető igazgatójával és másokkal. A résztvevők csalódottan távoztak.

JTA – Bassa László

 

Címkék:facebook, Holokauszt-tagadás

[popup][/popup]