Holokauszt emlékközpont ­– amerikai figyelmeztetés a magyar kormányhoz

Írta: jég - Rovat: Politika

A Holokauszt emlékközpont kulcsfontosságú intézmény, nem szabad “lefokozni” – mondta Ira Forman.

Ira_Forman

Ira Forman (Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

Ira Forman, az amerikai kormány antiszemitizmus-ügyi különmegbízottja udvarias figyelmeztetésben részesítette magyar kormányt. Az amerikai követség épületében tartott sajtótájékoztatón Forman elmondta, nyugtalanító híreket hallott a Páva utcai Holokauszt Emlékközponttal (HDKE) kapcsolatban. Ezek szerint egyszerű kutatóhellyé „fokoznák le” az intézményt vagy más módon csorbítanák önállóságát és jelentőségét. Ezt a veszélyt idézi fel az a tény is, hogy az intézmény munkatársai három hónapig nem kapták meg a fizetésüket.

Ira Forman hangsúlyozta a HDKE jelentőségét, amely a legalkalmasabb hely arra, hogy az érdeklődők megismerjék a magyar holokauszt történetét.

Ez volt jövetelének elsődleges célja – szögezte a különmegbizott, hozzátéve, hogy tárgyalásai során természetesen a Holokauszt-emlékév egész problémakörét áttekintette.

A demokráciák képesek szembenézni múltjukkal – emlékeztetett Forman, aki erre amerikai példát is hozott.

Ennek ellenpéldájaként idézte Szakály Sándor elhíresült kijelentését, amely szerint majd húszezer ember körösmezei deportálása „idegenrendészeti akció” volt. „Így nem lehet a történelemről beszélni­” –  hangsúlyozta Forman. Hasonlóan elítélően nyilatkozott Schmidt Mária Heti Válaszban megjelent sorairól is, amelyek szerint “egyes csoportok örökölhető és előnyökre váltható kiváltságnak szeretnék tekinteni felmenőik tragikus sorsát”. Ira Forman az ilyen egyoldalú kijelentések helyett párbeszédre buzdított.

A kormány képviseletében Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára fogadta Ira Formant. Erőteljes hangsúlyt adott a találkozónak, hogy azon részt vett tíz ország nagykövete is, köztük a német, a francia, az angol, az izraeli és a román nagykövet is. Így a magyar kormányhoz intézett udvarias figyelmeztetés nemzetközi közönség előtt hangzott el.

A demokrácia alapja a széleskörű párbeszéd többség és kisebbségek között – hangsúlyozta Ira Forman, ami diplomáciai nyelven annyit jelent, hogy az emlékév kérdésében a magyar kormány nem folytatott párbeszédet az érintettekkel.

A Szabadság téri emlékműről is úgy vélekedett: nem kellett volna az éj leple felállítani a szobrot, ha tervezését és felállítását érdemi párbeszéd előzi meg.

Az épülőben lévő Sorsok házáról is ugyanezt mondta: alapvető lenne a párbeszéd, a kisebbségek véleményének meghallgatása – és nemcsak forma szerint.

Címkék:HDKE, Holokauszt emlékév, Ira Forman

[popup][/popup]