Holland reformrabbi a kormány óvintézkedéseit a náci antiszemitizmushoz hasonlította

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A 71 éves Tamara Benima a múlt hónapban az északi Leeuwarden városában mondott beszédében párhuzamba állította országa COVID-19 ellenes hatósági intézkedéseit a náci gyakorlattal, és ezzel nagy fölháborodást váltott ki a zsidó szervezetek körében.

Tamarah Benima (Malin G. Kundi/Wikimedia Commons)

Benima november 9-én írásban közölte, hogy lemond a Holland Progresszív Judaizmus Unió ernyőszervezetben viselt tanácsi tagságáról.

Benima szerint a COVID-19 elleni közegészségügyi intézkedések elrendelőit „a legjobb szándékok vezérelték. Ám engem, mint zsidót óvatosságra int az, ami a náci Németországban történt. Az ottani hatalom is jó szándékú volt. Akkor is, amikor a zsidókat ’az egészségre veszélyesnek’ nyilvánította. És amikor hadat üzentek az akkori ’vírusnak’. Szóval ne játsszanak a tűzzel, amikor társadalmunkban embereket ’a közegészségre ártalmasnak’ nyilvánítanak, amint azt Hugo De Jonge egészségügyi miniszter teszi rendszeresen”.

De Jonge arra figyelmeztetett, hogy a COVID-19 vírus veszélyességének lebecsülése, valamint a kormány intézkedéseinek kritizálása egy jobboldali pártfórumon – veszélyt jelent a közegészségre.

Yvonne Walvisch-Stokvis, a Progresszív Judaizmus Unió elnöke bírálta Benima kijelentéseit: „Nem helyénvaló egy nép puszta léte miatti elpusztítását párhuzamba állítani a mostani oltást tagadó emberek helyzetével.”

Benima e-mailt küldött a Jewish Telegraphic Agencynek, amiben leszögezte, hogy „egy szóval sem említette a holland kormány COVID politikáját” és az ilyen vélemény „újságírói félremagyarázás” eredménye.

„A totalitárius beszéd és gondolatiság ellen, az új totális woke ideológia ellen vagyok, ami egyaránt fenyeget zsidókat és nem-zsidókat” – tette hozzá.

A De Telegraaf napilapnak Benima azt nyilatkozta, hogy sokan biztosították őt támogatásukról, és nyilvánították köszönetüket; voltak, akik egyenesen hősnek nevezték.

A COVID-19 elleni intézkedések és a nácizmus összehasonlítása az utóbbi hónapokban erősen elterjedtek Európában és azon kívül. A sárga csillag viselése – a COVID-19 megfékezésére elrendelt rendszabályok bevezetése elleni tiltakozás jeléül – fölháborította a zsidó szervezeteket.

Más európai országokat követve Hollandia is rendeletet adott ki szeptemberben arról, hogy az éttermek vendégei és más rendezvények látogatói kötelesek bizonyítani oltási védettségüket.

JTA – Bassa László

Címkék:Covid 19, náci összehasonlítás, reformrabbi

[popup][/popup]