Helyreigazítás

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség új vezetésének jogi képviselője az alábbi helyreigazítás közzétételére kérte szerkesztőségünket:

,,A messiási maskarádé” című, 2023. június 8. napon megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Smuel Oirechman a MAOIH törvénytelenól megválasztott főtitkára.

A valóság ezzel szemben a következő:

-A Magyarországi Autonóm Orthodox lzraelita Hitközség 2023. február 22-én közgyűlést tartott.

– A közgyűlés, mint a bevett egyház legfőbb szerve 5/2023.02.22 számú határozatával Smuel Oirechmannt főtitkárrá választotta.

– A MAOIH a képviselőin keresztül változás bejelentési kérelmet terjesztett elő a bevett egyházak nyilvántartását vezető Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságához.

– Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága, az előtte folyamatban volt eljárásban érdemben vizsgálta a MAOIH 2023. február 22-én megtartott közgyűlését és az ott meghozott határozatokat.

– Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága az EKKFO 12/43/2023 számú, 2023. április 25-én kelt határozatával elrendelte Smuel Oirechman főtitkár nyilvántartásba történő bejegyzését.

– Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága EKKFO/12/43/2023. számú határozata a döntés közlésével véglegessé vált.

– Smuel Oirechman főtitkárrá történő megválasztására törvényes módon került sor. Azaz Smuel Oirechman a MAOIH törvényesen megválasztott főtitkára.

*

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának fent említett, 12/43/2023 számú, 2023. április 25-én kelt döntését az ortodoxia régi vezetése megtámadta a bíróságon. Ebben egyebek közt az ügyben illetékes rabbinikus bíróságok határozataira hivatkoznak, amelyek állami felülbírálata állami beavatkozást jelent egy független egyház ügyeibe.

A MAOIH jelenlegi elnökének és főtitkárának Miniszterelnökségi bejegyzését a MAOIH volt elnöke, Deutsch Róbert bíróság előtt megtámadta, egyben azonnali intézkedésként a bíróság érdemi döntéséig kérte magát elnökként visszajegyeztetni. A Fővárosi Törvényszék 2023. június 21-én kelt végzésével az előző elnök azonnali jogvédelem iránti kérelmét, valamint ideiglenes intézkedés iránti kérelmét elutasította.

Az ortodoxia régi vezetése ezt a végzést a mai napon a Kúriához intézett beadványában úgyszintén megtámadta. 

[popup][/popup]