Ha közvetlenül választanának: Netanjahu lenne a miniszterelnök, Bennett a védelmi, Szár a külügyminiszter

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A március 23-i izraeli választások közeledtével a közvélemény-kutatások nem sok újat tudnak fölmutatni a Netanjahu blokkját támogatók és a Bibit ellenző jobb- vagy baloldali hívek megoszlásáról. A Mako ügynökség felmérése ezért közvetlenül a politikusok személyére kérdezett rá: azt tudakolta, milyen kormányt képzelnének el az izraeliek maguknak.

Gideon Szár, Naftali Bennett, Benjamin Netanjahu

A felmérés során azt kérdezték, a megkérdezettek szerint ki lenne legalkalmasabb miniszterelnöknek, illetve a különféle miniszteri pozíciókra. Azt a kérdést is meg kellett válaszolni, hogy milyen kormányt alakítanának a baloldali, centrista és jobboldali blokkok.

Az összes válaszadó 36%-a látná szívesen Netanjahut a miniszterelnöki székben. A Bibit keményen ostorozó Jes Atid pártvezér Jair Lapid 12%-ot kapott. Az Új Remény párt vezére Gideon Szaár és a Jamina vezetője Naftali Bennett – akik ugyancsak Netanjahu ellenfelei – egyaránt 10%-on állnak.

Nem meglepő, hogy Netanjahu a legnépszerűbb a jobboldali válaszadók körében: 67%-uk akarja miniszterelnöknek. A centristák Lapidot (17%) hajszállal szívesebben látnák, mint Netanjahut (16%). A baloldaliak 27%-a Lapidot, míg 24%-uk a Munkapárt vezetőjét, Meirav Michaelit részesítette előnyben.

A mindig előkelőnek számító védelmi miniszteri posztot általában Naftali Bennett-nek adnák (25%), aki 2019-2020-ban már rövid ideig betöltötte ezt a tisztséget. A jelenlegi hadügyminiszter Benny Gantz ill. külügyminiszter Gabi Askenázi egyaránt 12%-ot kapott. Bennett jóval népszerűbb volt a jobboldali válaszadók körében (40%). A baloldaliak szívesen látnák Jair Golant (32%), aki korábban vezérkari főnök helyettes volt, és most a Merec listáján indul. A centristák jelöltjei: Askenázi (20%), Gantz (19%), és Bennett (18%).

A külügyminiszter személyét illetően általában négy politikus jött szóba: Szaár (15%), Bennett (14%), Lapid (13%), ill. Cipi Livni (13%), aki most nem indul pártlistán. Livni népszerű a baloldali válaszadóknál 41%-kal, mögötte Lapid 21%-kal. A jobboldalon Szaár és Bennett egyaránt 17% bizalmát élvezi, és ugyanilyen arányú Szaár és Lapid támogatottsága a centristák körében,

A kevésbé kiemelt minisztériumok körében a válaszadók többsége szívesen látná, ha Ajelet Saked (Jamina) visszatérne az igazságügyi minisztérium élére, Arje Deri (Sasz) pedig maradna belügyminiszter. Mose Bar-Siman-Tov lehetne az egészségügyi miniszter. Ő volt a minisztérium vezérigazgatója a világjárvány kitörésekor, és válságos időkben felelt a kormány intézkedéseiért.

Az elnököt a Kneszet választja, de efelől is érdeklődtek a felmérésben. A többség szerint a megfelelő személy Miriam Peretz lenne, aki nem politikus, hanem Izrael-díjas pedagógus; két fia a hadműveletek során vesztette életét. Őt a jobboldali és centrista válaszadók támogatták, míg a baloldaliak jelöltje David Grossman, a neves író, akinek fia ugyancsak a harctéren esett el.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Benjamin Netanjáhu, Gideon Szár, izraeli választások, Naftali Bennett

[popup][/popup]