Georgia: fekete-zsidó győzelem a szenátusi választásokon

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A demokrata Raphael Warnock a zsidó szavazók támogatásával győzte le Herschel Walkert a Georgia állambeli szenátusi választások második fordulójában.

Az afroamerikai Raphael Warnock és a zsidó John Osoff: Georgia állam szenátorai a következő négy évben

A demokrata Warnock szenátor újraválasztásában jelentős szerepet játszottak a helyi zsidóság rá adott szavazatai.

A számok nyelvén: Mindkét jelölt (mindketten afroamerikaiak), valamint az amerikai zsidó szervezetek jelentős erőket mozgósítottak, hogy fekete–zsidó összefogással a demokratáknak sikerüljön megismételni a 2020-as választásokon elért eredményt, amikor Warnock mellett a zsidó Jon Ossoff nyert el szenátori széket. Georgiában a mintegy százezer szavazásra jogosult zsidóból 36.000 támogatja a demokratákat, és 50.000-et tartanak függetlennek. Warnock 51-49 arányban győzött.

A Trump-faktor: Herschel Walker (egykori élvonalbeli rögbijátékos) nyíltan támogatjt Donald Trump volt elnököt. Két éve a republikánusok vereséget szenvedtek az államban. A mostani választások előtt közvetlenül Trump ebéden fogadta a két hírhedt antiszemita sztárt, Kanye Westet és Nick Fuentest. West az Instagramon posztolt Walkert támogató üzenetet 18,4 millió követőjének.

Herschel Walker

Történelmi összefogás: Walker, akit még az első fordulót megelőző kampány során kritikák értek, mert adománygyűjtő emailt köröztetett, amelyben a milliárdos Soros Györgyöt igyekezett lejáratni. Soros szálka a republikánusok szemében. Eközben Warnock – aki szenátor létére megőrizte vezető lelkipásztori címét Martin Luther King Jr. Ebenezer Baptista Gyülekezetében – gyakran, ezúttal pedig győzelmi beszédében – emlékeztetett arra, hogyan lettek Ossoff-fal Georgia állam első fekete illetve zsidó szenátorai.

Sorsdöntő választások: ezzel a győzelemmel eldőlt, hogy a következő két évben az USA szenátusában megmaradt a demokrata többség: 51 demokrata párti, 49 republikánus ellenében.

Haaretz – Bassa László

Címkék:Amerikai választások, Georgia, szenátus

[popup][/popup]