Gantz: A háború hónapokig is eltarthat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ofir Libstein, a Sha’ar Hanegev tanács vezetőjének temetésén Gantz, a háborús kabinet minisztere azt mondta, “csak akkor leszünk győztesek, ha a déli elpusztított területeket újjáépítettük”.

Beni Gantz

Benny Gantz miniszter szerdán egy temetésen azt mondta, hogy a folyamatban lévő Izrael-Hamász háború valószínűleg hónapokig tart, és potenciálisan az északi frontot is magában foglalhatja.

“Hosszú ideig fog tartani. A háború délen – és ha kell, északon vagy bárhol máshol is – hónapokig tarthat, az újjáépítés pedig évekig. Csak akkor leszünk győztesek, ha [az újjáépítés] befejeződik” – mondta Gantz Ofir Libstein, a Sha’ar Hanegev regionális tanács vezetőjének temetésén, aki október 7-én halt meg a Hamász terroristái ellen harcolva a Kfar Aza kibucban.

“A célunk nem csupán a Hamász legyőzése, hanem az ígéret, hogy az elpusztított déli országrész ismét újra a paradicsom lesz” – tette hozzá. “A háború után, miután győztünk, bármelyik fronton is harcolunk, ennek az újjáépítésnek fogjuk szentelni magunkat”.

Gantz, aki a múlt héten csatlakozott a kormányhoz és annak szűkebb háborús kabinetjéhez, elmondta, hogy Libstein és ő közeli barátok voltak, és néhány hete meglátogatta őt Kfar Azában, ahol a néhai polgármester leírta, hogy a régióban mindenki keményen dolgozik a “paradicsom” megteremtésén.

Ofir Libstein, aki Kfar Aza kibuc védelmében esett el október 7-én

“Onnan, ahol most vagyunk, nehéz meglátni azt a paradicsomot [ami egykor ott volt]” – mondta Gantz. “De a nehézségek és a fájdalom ellenére azért vagyok itt, hogy először is mindenkinek elmondjam: sajnálom”.

Gantz, volt védelmi miniszter és volt vezérkari főnök hozzátette: “sajnálom, hogy nem tudtunk megmenteni benneteket, sajnálom, hogy ezúttal nem tudtunk megvédeni benneteket, hogy nem tudtuk megmenteni Ofirt és mindenkit –  és azért vagyok itt, hogy megígérjem Önöknek és Izrael minden polgárának, hogy nem állunk le, amíg meg nem valósítjuk Ofir és barátai álmát”.

TOI

[popup][/popup]