A franciaországi muszlimok és a Hamász

Írta: Metazin/Szobat - Rovat: Politika

A jobboldali lapok megdöbbentőnek minősítik, hogy a muszlim franciák milyen nagy hányada ítéli meg pozitívan a Hamász Izrael elleni októberi támadását. A baloldali napilap, a Libération azzal vádolja a jobboldali sajtót, hogy eltúlozza a franca muszlimok Hamász-pártiságát.

A franciaországi moszlimok (zöld csík) 59%-a a Palesztin Hatósággal, 19%-a a Hamasszal, 9%-a Izraellel szimpatizál. Ugyanez az arány a teljes fancia lakosságnál (kék csík) rendre 10, 3 és 28 százalék

A jobboldali sajtó manipulálta a felmérés adatait” – veti jobboldali kollégái szemére Elsa de La Roche Saint-André a Libération hasábjain.

A szerző azzal vádolja a jobboldali kommentátorokat, hogy elhallgattak bizonyos adatokat, amikor az IFOP decemberi közvéleménykutatásának eredményeit ismertették. Az Europe 1 honlapja például azt írta, hogy a francia muzulmánok csaknem egyötöde szimpatizál a Hamásszal. A Le Figaro pedig úgy fogalmazott, hogy egy „kisebbség, de nem jelentéktelen kisebbség, a muzulmán franciák 19 százaléka szolidárisnak tekinti magát a Hamásszal”.

A franciaországi moszlimok (felső körív) ) 45%-a a szerint a Hamasz október 7-i támadása “ellenállás a gyarmatosítással szemben”, 26% szerint háborús bűncslekmény és 29% szerint terrorcselekmény. Ugyanez az arány a teljes fancia lakosságnál (alsó körív) rendre 10, 36 és 54 százalék

Igen ám, jegyzi meg a baloldali szerző, de bezzeg azt nem említik meg, hogy a megkérdezett francia muszlimok 25 százaléka viszont ellenszenvvel viseltetik a Hamász iránt. Pontosabban egyikük, a CNews megírja, hogy e 25 százalék elítéli a Hamász október 7-ei akcióját. Pedig az egynegyed mégiscsak több, mint az egyötöd. Az újságírónő még azt is a muszlim franciák védelmében említi, hogy a válaszadók 56 százaléka sem rokon-, sem ellenszenvet nem érez a Hamász iránt. Szerinte az IFOP-pal egybehangzóan a lapoknak azt kellett volna írniuk, hogy „csak a francia muzulmánok egy kisebbsége” rokonszenvezik a Hamásszal. De hiszen azt írták, hogy egy kisebbsége, igaz, nekik ez az egyötöd is sok volt, ezért nem tették hozzá, hogy „csak”. Egyébként a felmérésben idézett adatok szerint a francia lakosság összességében csupán három százalékot tesznek ki a Hamász szimpatizánsai.

Teljes cikk

 

 

[popup][/popup]