“F__ck the police, kill the Jews!”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Daniel Greenfield oknyomozó újságíró és író, aki főleg a radikális baloldallal és az iszlám terrorizmussal foglalkozik. A Frontpagemag híroldal hasábjain nem politikailag korrekt szemüvegen keresztül nézi az elmúlt hetek amerikai eseményeit.

„Nem véletlen, hogy az itteni zavargások átterjedtek Fairfaxre, amely a zsidó közösség legismertebb lakhelye. Láttam az 1995-ös Rodney King- féle tüntetéseket. Ott sohasem nyúltak zsinagógákhoz vagy imaházakhoz. A graffitik nyílt antiszemitizmusról tanúskodnak. Egy újabb Kristályéjszaka volt ez” – írja Shimon Raichik chábád rabbi Los Angelesből.

A fairfaxi zsidók „sávuoti zavargásoknak” nevezik a közösséget ért súlyos támadásokat, amelyek alaposan megosztották a nagyváros zsidóságát.

Allyson Rowen Taylor, az American Jewish Congress helyi szervezetének korábbi társigazgatója, a StandWithUs nevű pro-izraeli mozgalom alapítója szerint a tömeg azt skandálta: “F__ck the police, kill the Jews.” Megjegyezte: „Az antiszemita rigmusról a média alig tesz említést. Őrület ez, és nagyon ijesztő.”

Sávuot ünnepét és a sabatot követően a zsidó közösség tagjai eltakarították a romokat, és számba vették a károkat. Az érintetlen zsinagógákból is biztos helyre menekítették a tóratekercseket, ami pedig csak természeti katasztrófák esetében szokás.

A fosztogatók számtalan kisebb üzletbe betörtek, legalább öt ortodox zsinagógát és három jesivát firkáltak össze. „Gyújtogattak és fosztogattak” – mondja Paul Koretz helyi tanácstag.

Melina Abdullah, a Black Lives Matter (BLM) főszervezője Los Angelesben a Pan-African Studies professzora a Kaliforniai Állami Egyetemen, nyíltan beszél szándékaikról.

„Nyilvánvalóvá akartuk tenni, hogy az erőszak, a fájdalom és a sérelem, amit a feketéknek napról napra kell elszenvedniük az elnyomó rendszertől, kijár a tehetős fehéreknek is. Ők sem menekülhetnek el villáik nyugalmába” – mondta büszkén a BLM-LA egyik alapítója.

Melina Abdullah (forrás: twitter)

Melina Abdullah hűséges résztvevője a Nation of Islam rendezvényeinek. A Nation of Islam vezetője a szélsőséges antiszemita Louis Farrakhan. Farrakhan a zsidókat termeszekhez hasonlította és Sátánnak nevezte, Hitler támogatásával (!) vádolta. Az Anti Defamation League (ADL) szerint ő Amerika legnépszerűbb antiszemitája.

Amikor a facebook eltávolította Farrakhan zsidóellenes szónoklatait, Abdullah a védelmére kelt.

„A Facebook és Instagram hamis egyenértékűséget hirdetnek, amikor Farrakhant a fehér fajvédőkkel együtt kezelik. A feketék közösségének roppant ébernek kell lennie, amikor vezetőinket mások el akarják hallgattatni. Arra is gondolnunk kell, hogy a közösségi médián túl milyen szervezeti módszereket alkalmazhatunk. Nagyra értékelem a tiszteletes bátor fellépését és népünk iránti nagy szeretetét” – nyilatkozta Abdullah, aki nyíltan osztja a lelkész nézeteit.

Louis Farrakhan

Leánya, Thandiwe Abdullah, a BLM ifjúsági szekciójának egyik alapítója, a Nők Menete (Women’s march) alkalmával kijelentette: „Mint fekete moszlim, nekem igen fontos az, hogy a BLM számára a palesztin asszonyok élete is számít”. Izraelt pedig népirtással vádolta.

Thandiwe a fairfaxi Black Lives Matter tiltakozásról nyilatkozta: „Tudom, hogy szarrá szaggatnátok őket… hogy számos nagyvállalatot porrá égetnétek… És tudjátok mit? Nem érdekel, ha a Target leég. Nem számít, ha a kapitalizmus ég. Nem törődöm azzal, hogy fehér emberek a kib…tt irodáikban idegesek.”

A mainstrem média nem tárgyalta a zsinagógák és zsidó iskolák elleni vandalizmus méreteit. Nem mutatott rá arra, hogy a zavargások nyomán a város zsidó közösségének ugyancsak tömérdek „erőszak, kín és sértés” jutott osztályrészül.

A média Melina Abdullah személyét a rendőri erőszak elleni harc bajnokának ábrázolta, és elfeledkezett arról, hogy az asszony mennyire vonzódik Farrakhanhoz, a fekete faji felsőbbrendűséget hirdető Nation of Islam vezetőjéhez, aki a zsidókat sátánfajzatoknak nevezi.

A Black Lives Matter keltette zavargások nemcsak az amerikai közvéleményt osztották meg erősen, hanem a helyi zsidó közösséget is: a tüntetők, vagy a tüntetéseket elszenvedő zsidó közösségek oldalára álljanak?

Zavargások Los Angelesben

A fairfaxi zsinagógák elleni támadást követően a közeli Beverlywood negyed zsinagógáiban a BLM-ről szóló előadásokat tartottak, és semmi szolidaritást nem mutattak a többi kárvallott gyülekezettel.

A Young Israel és az Agudah nyilatkozataitól eltérően a modern Orthodox Union még a zsinagógák elleni támadásokat se kommentálta. Utóbbi vezetői arra bíztatták a híveket, hogy tartsanak önvizsgálatot saját rasszizmusukkal kapcsolatban. Beverlywood egyik utcájában az egyik liberális középiskola diákjai krétával jelszavakat festettek a falra, amelyek elítélték a „fehérek csendjét” és a rendőrséget – amely megvédte otthonaikat a vandalizmustól.

Fairfaxben az ortodox zsidók fekete nadrágban és fehér ingben fekete kalapban, lengő cicesszel éltették a helyi rendőrséget és más rendfenntartókat; a perzsa zsidók fánkkal vendégelték meg a Nemzeti Gárda tagjait.

Pillanatnyilag, úgy tűnik, áthidalhatatlan az ellentét a Nemzeti Gárdával barátkozó chábád zsinagógák és a fekete nacionalistáknak kaput nyitó modern ortodox zsinagógák között. Ahogyan Pini Dunner rabbi, a North Beverly Hills-i Young Israel mozgalom tagja fogalmazott: „Amennyiben a BLM támogatása kollektív öngyilkosságot jelent, rám ne számítsatok.”

Pini Dunner rabbi

Jay Sanderson, a Jewish Federation of Greater Los Angeles elnöke aggódik, hogy a zsinagógák elleni támadás felemlegetése elvonja a figyelmet a tiltakozásról, ami pedig fontos ügy. „Ez most nem rólunk szól” – mondja.

Mire a cikk szerzője megjegyzi: Mégis, a zsinagógák és üzletek elleni vandalizmus, a “F___ Jews” kiáltások és “F___ Israel” graffiti a zsinagóga falán nem a zsidókról szólnak? Ha a zsidók akkor sem képesek kiállni, amikor zsinagógáikat és üzleteiket rombolják, ki fog értük föllépni?

A szerző az eseményeket Los Angeles-i pogromnak nevezi és szomorúan állapítja meg, hogy azok, akik zsinagógákat és üzleteket tettek tönkre, nemcsak hogy megúszták, de közben még sikerült is a zsidókat megfélemlíteniük, hogy maradjanak csöndben és támogassák őket.

Greenfield szerint ha a Melina Abdullah féléket nem sikerül megállítani, az elvakult tömeg visszatér, megerősödik és legitimitást nyer. És minden újabb támadásáért egyre magasabb árat kell majd fizetni.

A Frontpagemag cikke nyomán Bassa lászló

Címkék:antiszemitizmus, Black Lives Matter, Farrakhan, Los Angeles, vandalizmus

[popup][/popup]