Erdogan kilépett az Isztambuli szerződésből – török nők tüntetnek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Abban a városban vonultak a nők az utcára, ahol 2011-ben aláírták az Isztambuli szerződést.

Erdogan török miniszterelnök

Akkor még Erdogan elnök az egyezmény lelkes híve volt, Törökország az elsők között írta alá a megállapodást, melynek célja a nők elleni családon belüli erőszak visszaszorítása. Az európai szövetségeseket meglepte a múlt hét végi bejelentés.

Erős rendőrségi jelenlét közepette a lányok és asszonyok Isztambul egyik tengerparti terén bíborszínű lobogókat lengettek, és jelszavakat skandáltak: „A politika a nők gyilkosa” vagy „A nőket védjétek, nem pedig az erőszakoskodókat”.

„Az isztambuli megállapodás fölmondása török részről nők és gyermekek milliói számára jelent katasztrófát” – nyilatkozta a Reutersnek Ece Unver, az Amnesty International törökországi igazgatója, és felhívta a kormányzatot, hogy vonja vissza határozatát.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a török nők 38%-át éri erőszak élettársuk részéről életükben legalább egyszer; ez az arány Európában 25%. A halálos áldozatok számáról csak a megfigyelő csoportok becslései ismertek, miszerint az elmúlt tíz évben ez megháromszorozódott. Ebben az esztendőben eddig 87 női halálos áldozatról tudnak, akik családon belüli erőszak folytán és/vagy gyanús körülmények között vesztették életüket.

„Nem adjuk föl. Itt maradunk addig, amíg vissza nem kapjuk szabadságunkat és az egyezményt” – mondja Selin Asarlar Celik diáklány.

Erdogan AK pártjának magvát iszlámisták alkotják; a konzervatívok azzal érvelnek, hogy a gender-egyenlőséget hirdető és a nemi hovatartozás miatti diszkriminációt tiltó egyezmény a családokat tönkreteszi és erőszakhoz vezet.

Hivatalos körök azt hangoztatják, hogy a nemzeti törvények védik a lányokat és asszonyokat, nem pedig a nemzetközi egyezmények. A tüntetők jelszavait nyugaton is visszhangozzák, mondván: a megalapozatlan döntés támadás a török nők jogai ellen.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Erdogan, Isztambuli egyezmény, tüntetés

[popup][/popup]