Emlékművek Hitler csatlósainak

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

A nagy múltú és erősen baloldali orientációjú amerikai zsidó lap, a Forward nagy összeállítást közöl azokról az emlékművekről, amelyek világszerte Hitler hajdani csatlósainak, zsoldosainak állítanak emléket.

Monuments and streets map – Google My Maps

Map of monuments and streets named after Nazi collaborators/Holocaust perpetrators

A lap furcsállja, hogy a múlt évi tiltakozási hullám, melynek során a rabszolgatartóknak és gyarmatosítóknak állított szobrokat döntögették, egyáltalán nem érintette a Holokauszt elkövetőinek az USÁ-ban és szerte a világon emelt emlékműveit.

Közép- és Kelet Európában a náci kollaboránsok nem vezettek olyan kimutatásokat, mint a harmadik birodalom hivatalnokai, ezért áldozataik pontos száma nem ismeretes. Durva becslések szerint félmillió zsidó, lengyel és bosnyák haláláért azok a kormányok, halálbrigádok és paramilitáris szervezetek a felelősek, amelyeknek az Egyesült Államokban számtalan emeltek.

A Holokauszt elkövetői voltak ezek a személyek és szervezetek, amelyek tevékeny részt vállaltak a „végső megoldásban”: zsidókat vettek őrizetbe, majd irányítottak koncentrációs táborokba, vagy végeztek ki a szabadban. A Holokauszt áldozatok egyharmada golyó által pusztult el.

Baraboo, Egyesült Államok: Ukrán nacionalistá emlékműve; Előtérben Sztyepan Bandera és Roman Suhevics

Január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából a Forward közzétette a náci kollaboránsoknak és a Holokauszt elkövetőnek állított emlékművek listáját, amelyen 16 országban található 320 emlékmű található. Magyarország előkelő helyen, 40 tétellel szerepel a listán.

Lássunk néhány példát.

Manhattan közepén, a Broadway-n található a “Canyon of Heroes”, benne Henri Philippe Pétain és Pierre Laval emléktáblájával. A németekkel együttműködő francia Vichy kormány 67.000 zsidó letartóztatásáért és lágerekbe hurcolásáért felelős. Pétain-ről egyetlen utca sincs elnevezve Franciaországban, Amerikában viszont 11 ilyen található.

Pétain első világháborús hősnek számított, mielőtt áruló lett. Az alábbi személyekről ez nem mondható el:

  • Sztyepan Bandera és Roman Suhevics, akiknek mellszobra áll New York állam északi részén és Wisconsinban. Bandera az Ukrán Nacionalisták Szervezete frakciójának vezetője volt, amely a nácikkal működött együtt a 2. világháborúban és tagjai zsidóellenes atrocitásokban vettek részt. Suhevics a szervezet tagjaként a németek segédcsapataként működő Ukrán Felkelő Hadsereget (UPA) vezette, amelynek katonái ugyancsak közreműködtek a Holokausztban. Az UPA zsidók ezreit 70.000–100.000 lengyel polgári személyt gyilkolt meg. New Yorkban és and Ohioban több ukrán nacionalista emlékmű áll.
  • Andrej Vlaszov szovjet tábornok átállt a németek oldalára, és 100.000 fős hadsereget szervezett a Harmadik Birodalomnak. Emlékműve New York mellett található.
  • Ugyancsak Chicagóban van Adolfas Ramanauskas-Vanagas szobra, aki a nácikkal szövetségben tevékenykedő és 1941 nyarán zsidókat lemészároló Litván Aktivista Front egységének parancsnoka volt.

Nagyvárad, Románia: A zsidótörvények bevezetésében “érdemeket” szerzett Ocatian Goga-ról elnevezett utca

A puszta számoknál is aggasztóbb az általános trend: a szobrok többségét az elmúlt húsz évben emelték. Friss tanulmányok számolnak be a lakosság körében uralkodó tudatlanságról: arról, hogy az amerikaiak kétharmadának fogalma sincs Auschwitzról, az európaiak egyharmada pedig keveset vagy semmit sem tud a Holokausztról. Az elkövetőknek állított emlékművek szaporodása egy mélyebb problémára mutat rá: a Holokausztot nemcsak hogy elfelejtették, de a történelem revíziója a tömeggyilkosokból hősöket faragott. Mindez összefügg a jelen fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezett mozgalmaival, ami jócskán túlmutat a történetiségen.

2017-ben Amerika megdöbbenve látta, amint neonácik rendeztek fáklyás fölvonulást a charlottesville-i Robert E. Lee emlékmű védelmében. A tüntetők azt skandálták: „A zsidók nem szoríthatnak ki minket!” (Jews will not replace us!) – ami a fehér fajvédők egyik fő jelszava, és amelynek következményeit a pittsburghi zsinagógában és az El Pasói bevásárlóközpontban történt terrorista támadásokban ismerhetjük fel. A fehér fajvédők 19. századi tábornok mellett tüntettek, az üzenet azonban a jelennek szólt.

Az Atlanti-óceán másik partján ennél is súlyosabb a helyzet –írja a Forward. A náci kollaboránsoknak állított emlékműveknél gyakran fáklyás szimpátiatüntetéseket tartanak, helyenként többezer résztvevővel.

Horthy Miklós emléktáblája a budapesti Hadtörténeti Múzeum falán

IIyeneket láthatunk az Orbán Viktor vezette Magyarországon, ahol a 2. világháborús évfordulón rendezett megemlékezésen nemrég még európai neonácik vettek részt; Ukrajnában, ahol a Banderát hőssé avatók az országot a nemzeteken átnyúló fehér felsőbbrendűségi mozgalom gócává tették; Horvátországban, ahol a Donald Trumpot támogató megmozdulás résztvevői fasiszta jelképekkel vonultak; Franciaországban, ahol Marine LePen szélsőjobbos hívei azt hirdetik, hogy országuk nem tartozik felelősséggel a Holokausztért. A sort tovább is folytatható lenne.

Ford: Bassa László

 

Címkék:náci kollaboránsok emlékművei

[popup][/popup]