Emlékmű lesz a hallei zsinagóga szétlőtt kapujából

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Politika

A hallei zsidók új feladatot szánnak az őket megmentő ajtónak.

(Fotó: Hendrik Schmidt/dpa)

 Kizárólag a zsinagóga szerény kinézetű, de erős kapujának volt köszönhető, hogy a hallei antiszemita fegyveres támadásból nem lett még nagyobb tragédia. Ötvenegy bent imádkozó hívőnek mentette meg az életét Jom Kippur napján, amikor az állig felfegyverkezett Stephan Balliet saját gyártmányú gépkarabélyával és robbanószerével sikertelenül próbált utat törni magának.

A közösség meg kívánja tartani a megrongálódott ajtót, jóllehet új feladat vár rá: mementó lesz belőle. A decemberi képviselői testületi ülésen fogják eldönteni, pontosan mikor, hogyan és hová kerüljön. Az egyik javaslat szerint a zsinagóga udvarában helyeznék el, de nem kizárt, hogy valahol a városban állítják fel. A régit természetesen új, még erősebb kapuval fogják kicserélni, melynek kiválasztásában biztonsági szakemberek segítségét is igénybe veszik.

„Számomra ez az ajtó szent, hiszen megmentette mindannyiunk életét” – jelentette ki alig leplezett pátosszal Max Privorozki, a város zsidó közösségének elnöke. Sajnos ugyanez nem mondható el négy nem zsidó áldozatról: egy negyven éves nőről, akit a merénylő a zsinagóga közelében közelében gyilkolt meg, illetve és arról a húszéves fiatalemberről, akit egy közeli török büfében lőtt le. Menekülés közben a Halle melletti Landsbergben pedig egy házaspárt sebesített meg súlyosan a huszonhét éves gonosztevő.

A gyülekezet évente hét-tízezer eurót költ saját biztonságára. Néhány évvel ezelőtt építették be a szóban forgó ajtót, illetve helyeztek üzembe egy zárt láncú tv-kamera hálózatot, mintegy harmincezer euró értékben. Mindehhez Izraelből kaptak anyagi támogatást.

A németországi zsidó közösségek éves költségvetésüknek mintegy ötven százalékát kénytelenek biztonságra költeni.

Címkék:Halle, kapu, merénylet, zsinagóga

[popup][/popup]