Emancipált hadsereg

Írta: jég - Rovat: Politika

Az izraeli hadsereg teljes állományának egyharmada, a tiszteknek fele nő. Ugyanez az arány az amerikai hadseregben 13,4 százalék.

A legmagasabb katonai rangot a közelmúltig Yehudit Grisaro töltötte be, aki dandártábornoki rangban szolgált, mint a vezérkar női ügyekben illetékes tanácsadója. 2010-es leszerelése óta az El Al (izraeli légitársaság) alelnökeként dolgozik.

03_Yehudit-Grisaro

Yehudit Grisaro

Mikor megkérdezték, ez idő alatt volt-e része szexuális zaklatásban, azt mondta: „Nem tudom, volt-e valaki, aki elég bátor volt, hogy megpróbálja. Az izraeli hadseregben ez nem ügy.” Grisaro nem is igazán érti a férfiak fölényeskedésére, lenéző magatartására vonatkozó kérdéseket. „A férfiak a hadseregben tisztában vannak azzal, mit jelent a szexuális zaklatás, itt ilyesmi nem fordul elő… A katonák többsége tiszteli a nőket és azt, amit a hadseregben tesznek. A nőkkel ugyanúgy bánnak, mint a férfiakkal, és ugyanúgy fizetik őket, mint a férfiakat.”

Miközben a Cahal állományának egyharmada nő, a tisztek közt ez az arány 50 százalék. Ugyanez az arány az amerikai hadseregben 13,4 százalék. Így a Cahal a világ számos hadseregének ad tanácsot a nők katonai szolgálatára vonatkozóan.

A törvény 1949 óta írja elő a nők katonai szolgálatát, és azóta számos jogszabály nyitott meg számukra újabb és újabb lehetőségeket. 16 évvel ezelőtt Alice Miller, egy polgári pilóta pert nyert a hadsereggel szemben, mely addig a harci gépek pilótái közé nem engedett nőket. Ma már a tüzérségnél, a légelhárításnál és a légierőnél is szolgálnak nők. Az összes katonai pozíciók 92 százaléka elérhető a számukra. A közelharcra kiképzett harci alakulatokban még nem veszik be őket, de Grisaro szerint ez is csak idő kérdése.

03_katonalányok

„Az a kérdés, milyen képességeid vannak, nem az, hogy milyen nemű vagy. Harminc évvel ezelőtt senki nem hitte volna, hogy mára ideáig jutunk. Lépésről lépésre változnak a dolgok.”

Hogyan tudott háromgyerekes anyaként ilyen tiszti karriert befutni a hadseregben?

„A Cahal nem tart fenn óvodákat a laktanyában és én nem vagyok csodanő. Erőfeszítést kellett tennem. Felfogadtam egy bébiszittert, segített a férjem, a szüleim, a barátaim. Sosem éreztem megkülönböztetést, mert családos nő vagyok – ellenkezőleg. Persze a család és a katonai karrier együtt nem könnyű – de lehetséges.”

„Két célom volt mindig: igazi profinak lenni és példaképnek más nők számára… Minden nőnek így kell viselkedni. Ha azonos képességű férfi és nő között kellett választanom egy előléptetés során, én mindig a nőt választottam. Másképp sosem jutnak a nők vezető tisztségekbe.”

Grisaro leszerelése óta Orna Barbivai a legmagasabb rangú tiszt a hadseregben, aki immár vezérőrnagyi rangban szolgál. Ez a legmagasabb rang, amit a Cahalban egy nő eddig elért.

 (A The Guardian nyomán)

03_sraeli_female_soldiers_idf_women02

 

Címkék:2013-02

[popup][/popup]