Elnökválasztás: a floridai zsidók lesznek a mérleg nyelve?

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Florida déli megyéinek zsidó szavazói jelenthetik a mérleg nyelvét az amerikai elnökválasztáson.

Egy zsinagóga a floridai Miamiban (Fotó: Google maps)

Az amerikai elnökválasztás a legtöbb amerikai tagállamban már gyakorlatilag eldőlt, hiszen az elektori rendszer furcsasága miatt nem az országos szavazatok száma, hanem az államonként elnyerhető elektori szavazatok számítanak. 2016-ban Trump 3 millióval kevesebb szavazatot kapott országosan Hillary Clintonnál, mégis 304 elektori szavazatot gyűjtött össze. Hillary csak 227-et és így Trumpot választotta elnökké az elektori kollégium.

Én a legnagyobb, a legtöbb elektori szavazattal bíró amerikai tagállamban, Kaliforniában élek és itt már most nyilvánvaló, hogy az 55 elektori szavazat a demokratáké lesz. Itt nem érdemes kampányolni és az elnökválasztási TV hirdetéseknek sincs nyoma, a Biden/Harris páros itt már győzött. Ugyanúgy New York (29 elektori szavazat) és New Jersey (14) állam is hagyományosan a demokratáké. Most is így lesz, minden bizonnyal. Ugyanis majdnem mindegyik államban a „winner-take-all” módszert használják, vagyis az összes elektori szavazatot az a párt nyeri el, amelyik a legtöbb szavazatot kapta. Maine és Nebraska államok jelentik a kivételt, ahol egy algoritmus szerint a választási eredmények arányában osztja el az elektori szavazatokat.

Donald Trump imasálban parádézik egy választási gyűlésen 2016-ban (Fotó: Tabletmag)

A harc az ingadozó államokra (swing state) koncentrálódik majd. Az előrejelzések szerint a 2020-as választások hintaállamai Florida, Michigan, Minnesota, Pennsylvania, Wisconsin és Arizona lesznek. Ezekben az államokban még nem dőlt el, hogy a demokraták vagy a republikánusok kapják-e a többséget.

A legnagyobb hintaállam Florida, 29 elektori szavazattal, és Floridának hagyományosan döntő szerepe van az elnökválasztás során. Pennsylvania 20 elektori szavazattal szintén jelentős harc színhelye lehet, de a „nehéztüzérség” Floridára koncentrálódik majd.

Az USA mintegy 7 millió zsidó polgárának közel fele New York-ban és környékén, valamint Kaliforniában él.  Ezekben a hagyományosan demokrata államokban a zsidó szavazók többsége is a demokratákra szavaz, így az elnökválasztási kampány nem fogja célozni őket.

Florida viszont olyan hintaállam, amelyiknek jelentős, mintegy 650 ezres zsidó közössége van. Szavazataik meghatározóak lehetnek, sőt, a zsidó szavazatok a mérleg nyelvét jelenthetik. Jelentős a tét Pennsylvaniában is, de az ottani mintegy 300 ezer zsidó szavazónak valószínűleg kisebb befolyása lesz a szavazás kimenetelére.

Joe Biden a Chabad képviselőit győzködi

Florida állam majd 22 millió lakosa területileg egyenlőtlenül oszlik el.  Az államnak 67 megyéje van, de a lakosság mintegy harmada a három déli megyében zsúfolódik össze. Miami-Dade, Broward és Palm Beach megyék szavazatai a legfontosabbak a jelöltek számára – és itt él a floridai zsidók többsége is, mintegy 550 ezer fő. Például az 1970-es években Miami Beach lakosságának közel 80 %-a zsidó származású volt, de még ma is több mint 60 zsinagóga működik a városban. (Lásd Miami’s Jewish History.)

Trump ugyan ízig-vérig New York-i, de Floridában van a második otthona, és a Palm Beach megyében található Mar-a-Lago Club-ot a floridai Fehér Háznak is nevezik. (Érdemes megemlíteni, hogy a budapesti amerikai nagykövetnek, David Cornsteinnek is van háza Palm Beach megyében.)

2016-ban Donald Trump a floridai szavazatok 48,6 %-át kapta, míg Hillary Clinton 47,4 százalékkal veszített, mindössze 1,2% volt tehát Trump előnye. És talán még ennél is fontosabb az, hogy az utolsó öt amerikai elnökválasztáson az a jelölt kapta országosan a legtöbb elektori szavazatot, aki meg tudta nyerni Floridát! Sokan vélik úgy, hogy most sem lesz ez másként, és a mérleg nyelvét Florida déli megyéinek zsidó szavazói jelenthetik.

A közvéleménykutatók szerint Bidennek jelenleg mindössze néhány százalékos előnye van Floridában. Ha ezt Trump meg tudja fordítani, és újra nyerni tud ebben az államban, akkor jó esélye lehet arra, hogy újraválasztják.

 

Címkék:Demokraták, elnökválasztás, Florida, Republikánusok, zsidó lakosság

[popup][/popup]