Kétharmados többséggel Heisler András a Mazsihisz elnöke, női alelnököt választottak. Folyamatosan frissítve!

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Teljes tisztújítás a Mazsihiszben. Helyszíni híreink távirati stílusban. 

Mazsihisz közgyűlés, 2015. május 10.

Mazsihisz közgyűlés, 2015. május 10. Fotó: Mazsihisz

A képviselő-testületi közgyűlésen 107 delegátus vesz részt a regisztráció szerint az ország zsidó hitközségeiből.

Kiss Henriett megválasztott levezető elnök tájékoztatta a közgyűlés tagjait arról, hogy kik a jelöltek a Mazsihisz elnöki pozícióra.

Heisler András, a Mazsihisz jelenlegi elnöke és Horovitz Tamás debreceni elnök indulásáról eddig is tudhattunk.

Csütörtökön jelölés érkezett a gyöngyösi hitközség vezetőjére, Weisz Péterre, aki a mai közgyűlésen elfogadta a jelölést. Feldmájer Péter nagykőrösi küldött, a Mazsihisz alelnöke vasárnap reggel kelt levelében visszalépett az elnökjelöltségtől.

Heisler András a közgyűlésen

Heisler András a közgyűlésen

Heisler András elnökjelölti beszédében a vallás és zsinagóga központúságról beszélt. A vidéki taghitközségekbe való látogatások fontosságát és a vidéki közösségek támogatását emelte ki. Az imakönyv kiadás nagyon fontos a hitélet megélése szempontjából, hasonlóképpen a rabbik véleményének meghallgatása és figyelembe vétele. Az oktatás és a a fiatalok támogatása is hangsúlyos szempont: a Mazsihisz ifjúsági csoportja megerősödött. Önkéntesek bevonása is fontos, ezt is szorgalmazza. A saját, önálló értékrendet támogatom, mondotta, a független Mazsihisz fontosságára hívta fel a figyelmet.

A mno.hu tudósítása szerint Heisler az elnökjelölti koncepciókat így vetette össze: „Az egyik egy független Mazsihiszt biztosít, a másik viszont egy alattvalói státuszt biztosít, és ha ehhez hozzátesszük azt a rendkívüli közelséget a Chabad-mozgalomhoz – amit a debreceni közösség gyakorol és aminek hatására ortodox zsinagógába Chabad rabbik viszik be a tórát, Chabad rabbik mondanak istentiszteleteket –,  úgy gondolom, hogy ez a másik stratégia, ez az, amit nem szabadna választania a közösségnek”.

Heisler szerint Horovitznak kellett volna leállítania az ellene indított mocskolódó e-maileket, ő meg is tudta volna ezt tenni, ahogy ő is mindig megvédte Feldmájert, ha igaztalanul vádolták, például azzal, hogy a közösség pénzéhez nyúlt. Heisler hangsúlyozta, hogy a zsidó értelmiség is kiállt mellette.

 

Horovitz Tamás közgyűlésen

Horovitz Tamás a közgyűlésen

Horovitz Tamás elnöki beszédében a közösen épített, megújuló Mazsihiszről beszélt. Minden téren sikerült megújulnunk, megújult a hitélet, mert mindent megtettünk a közösségért, fogalmazott. Azért vagyunk itt, hogy elmondhassuk majd gyermekeinknek, hogy jó zsidónak lenni Magyarországon. Megálljt mondunk a dunai cipőkbe köpködőknek. Mazsihisz elnökeként sem fogom tűrni, hogy gyalázzák a közösségünket. Valódi megújulást szeretnék, ahol tiszteljük, de nem féljük egymást – mondotta.

Weisz Péter felszólalásában bejelentette, hogy nem indul az elnöki tisztségért.

Feldmájer és Weisz visszalépésének nagy kérdése, vajon híveiket melyik jelölt: Heisler vagy Horovitz támogatására szólítják fel.

Két debreceni küldött, egyikük Ehrenfeld rabbi, szólalt föl Heislert kritizálva. Feldmájer visszalépését a küldöttek főleg azzal indokolják, hogy nem akart annyira kevés szavazatot kapni, mint Tordai a korábbi, budapesti elnökválasztó közgyűlésen.
Schönberger András pécsi főrabbi Horovitzot támogatja, mert nem tartja célravezetőnek a tavalyi, bojkottra építő emlékév-stratégiát. A hozzászólók általában nem kapnak nagyobb tapsot.
Tordai Heisler mellett áll ki, sokakat sikerült megszólítani a nem vallásosak közül, rendezvényeken és a templomokban is megjelentek, az értelmiség közelebb került a hitközséghez.
A kortesbeszédek és hozzászólások után, délben megkezdődött a szavazás.
*
A szavazás eredményeképpen az elkövetkező négy évre Heisler András lett a Mazsihisz elnöke. 116 küldött szavazott, ebből egy érvénytelen szavazat volt. Heisler András 78, Horovitz Tamás 37  szavazatot kapott.
*
A Mazsihisz ügyvezető igazgatójának az elkövetkező négy évre történő megválasztása következik. A tisztségre egy jelölt van, a jelenlegi ügyvezető, Dr. Kunos Péter. 111-en adták le szavazataikat, amelyből 13 érvénytelen volt.
Kunos Pétert 98 szavazattal választották meg a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának.
 
Kunos Péter ügyvezető igazgató
*
Alelnökjelölés következik. A jelöltek: Tordai Péter, Feldmájer Péter, Ledniczky András. Heisler emellett jelöli Horovitzot, mivel kiemeli, hogy szerinte egy vidéki és egy budapesti alelnök kellene. Az alapszabály szerint egyébként az alelnök funkciója csak az elnök helyettesítése akadályoztatása esetén. Heisler fontosnak tartja, hogy olyan alelnökök legyenek, akikben az elnök bízik. Ilyenként ajánlotta Budapestről Tordait, vidékről pedig Horovitzot, aki elfogadta a jelölést (Zoltai és hívei kis meglepődést mutattak a bejelentés során).Kardos Péter főrabbi pedig az ülést vezető Kiss Henriette-et javasolja alelnöknek, aki szintén elfogadta a jelölést.
*
Az alelnök választás első fordulójában erősorrendben Kiss Henriett 49 szavazatot,  Horovitz Tamás 44 szavazatot, Tordai Péter 43 szavazatot, Lednitzky András 33 szavazatot, míg Feldmájer Péter 26 szavazatot kapott.
Második fordulóra van szükség, ahova a négy legtöbb szavazatot kapott jelölt jutott be: Horovitz Tamás, Kiss Henriett, Lednitzky András és Tordai Péter szerepelnek a szavazólistán.
*
Az alelnök-választás második fordulójának eredménye: Kiss Henriett 57 szavazattal alelnök lett. Személyében első alkalommal választott nőt vezető tisztségviselői posztra a Mazsihisz. Kiss Henriett a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnáziumának magyar tanára és szervezési igazgatóhelyettese.
kiss_henriett
Erősorrendben Lednitzky András 50 szavazatot, Tordai Péter 46 szavazatot, Horovitz Tamás 43 szavazatot kapott.
A másik alelnöki pozícióra majd Horovitz Tamás, Lednitzky András és Tordai Péter indulnak majd.
Jelenleg lehet tudni, hogy mikor szavaznak a másik alelnök személyéről, zajlik a kilenc fős vezetőség választása.
*
A Mazsihisz 9 tagú vezetőségére a választás első fordulójában 90 leadott szavazat volt, ebből 1 szavazat volt érvénytelen, tehát ahhoz, hogy valaki az első körben bekerüljön a vezetőségbe, 46 szavazat (a jelenlévők 50%-a+1 szavazat) kellett. Ezt négy jelöltnek sikerült elérnie: Grósz Andor 49 szavazatot, Horovitz Tamás 46 szavazatot, Kardi Judit 46 szavazatot, míg Lednitzky András 47 szavazatott kapott.
Most következik a második forduló, hogy a még betöltetlen öt helyre megszavazza a közgyűlés a képviselőket.
Cikkünket folyamatosan frissítjük a közgyűlés híreivel helyszíni tudósítónk és a Mazsihisz hírszolgáltatása alapján.
*
Kapcsolódó cikkünk: Heisler for President!
[popup][/popup]