Eljárás indul a Brit Diákszövetség ellen antiszemitizmus miatt

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az Egyesült Királyság kormánya múlt héten határozott arról, hogy megvonja bizalmát a Brit Diákszövetségtől (National Union of Students, NUS) és felfüggeszti a szigetország több mint hétmillió egyetemistáját mintegy 600 diákszervezetben tömörítő csúcsszerv pénzügyi támogatását.

Shaima Dallalit, a most megválasztott elnököt 2018-ban lefilmezték, amint zsidó diákokat szidalmazott 

The Times of London csütörtöki cikke szerint Rebecca Tuck, a munkaügyi és diszkriminációs jog szakértője fogja vezetni a brit diákszövetség (National Union of Students, NUS) ellen antiszemitizmus ügyében indított, hétfőn kezdődő vizsgálatot.

Tuck kinevezését a zsidó diákszövetséggel (UJS) történt konzultáció előzte meg.

The Tab online portálnak csütörtökön egy NUS képviselő nyilatkozott: „A vizsgálat a közelmúltbeli vádakra, korábbi eseményekre és a tágabb kultúrára terjed ki… Zsidó diákok tapasztalataira támaszkodik… Készen állunk az ellenőrzésre és elszámoltatásra, a kifogások meghallgatására, ha szükséges, javító lépések meghozatalára.

A diákszövetség nyilatkozatot adott ki, miszerint elítéli az antiszemitizmust, mivel ”annak nincs helye körünkben… a zsidó diákoknak joguk van, hogy biztonságban érezzék magukat mozgalmunk keretein belül.”

A UJS részéről elhangzott, hogy a tagságuk politikai elkötelezettségtől és a vallási irányzattól függetlenül egységesen fölemelte hangját, és… „megelégedésünkre szolgál, hogy a NUS a vizsgálatot megfelelő érzékenységgel és fegyelmezettséggel fogadta. Reméljük, hogy a vizsgálat során végig így lesz.”

A Jewish Chronicle jelentése szerint a kormány több minisztere elégedetlenségét fejezte ki Shaima Dallali, a NUS nemrég megválasztott elnöke megnyilvánulásai kapcsán. Dallali az Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) antiszemitizmussal kapcsolatos munkadefinícióját ellenző referendum mellett foglalt állást a City University-n. (Az IHRA definíciója az anticionizmust is az antiszemitizmus egyik válfajának tartja.) Egy twitter üzenetet pedig lájkolt, amiben az állt: „Izrael – rasszista vállalkozás; ha nem utasítom el az IHRÁ-t, magamat tagadom meg.” Dallali válasza a JC-nek: „El vagyok kötelezve, hogy a NUS nyitott legyen minden diák felé… olyan közösségként, amely a diszkrimináció és igazságtalanág bármilyen formájától mentes.” (Az IHRA definíció elfogadása föltétele annak, hogy valaki hivatalt vállaljon a NUS-on belül.)

A NUS-t élesen elítélő határozatot nem volt könnyű elfogadtatni az oktatási minisztériumban – nyilatkozta Michele Donelan parlamenti képviselő. „Nem zártuk be a kapukat a NUS előtt, de az üzenet nem kevesebb, mint hogy határozott és hatékony cselekvést várunk el az antiszemita viselkedésre vonatkozó ismételt vádak hatására.”

Donelan arra utalt, hogy a kormány és diákszövetség közötti kapcsolatok akkor újulhatnak meg, „amennyiben megfelelő lépések történnek.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Brit Diákszövetség, IHRA definíció, Zsidó diákszövetség

[popup][/popup]